28 / 03 / 2024

Beyaz eşya sektöründe eleman sıkıntısı var!

 Beyaz eşya sektöründe eleman sıkıntısı var!

Manisa'nın Salihli İlçesi'nde yapılan ankete göre beyaz eşya sektöründe yaşanan en önemli sorun, kalifiye eleman olarak belirlendi.



Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, üyelerinin sorunlarını tespit edip, çözümler geliştirmeye yönelik olarak düzenlediği sektörel incelemelerinden dokuzuncusunu beyaz eşya, halı, züccaciye, iletişim, LPG ticareti ile uğraşan üyelerine yönelik olarak gerçekleştirdi. 


Toplam 25 sorudan oluşan ve 37 üye ile görüşülerek hazırlanan anketin sonuçlarını değerlendirmek üzere geçekleştirilen toplantıya, sektörde faaliyet gösteren üyelerin yanı sıra, Salihli SGK Müdürü Aynur Ölgün, İMKB Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Serdar Yıldız, İş-Kur Temsilcisi Dilşad Yılmaz, Hafsa Sultan Kız Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Dilek Özkan ile Ahmet Yesevi Ticaret Lisesi Müdür Yardımcısı Sermin Oğan Taner katıldı. Anket sonuçlarına göre, beyaz eşya, mobilya, halı ve zücaciye işiyle uğraşan Salihli'deki 37 üye arasında 14 kişinin lise, 12 kişinin de üniversite mezunu olduğu anlaşıldı. 23 üye, 20 yıldan fazla süredir bu işi yaparken Salihli'nin ilk züccaciyelerinden birinin 73 yıldır aynı sektörde faaliyet gösterdiği ortaya çıktı. Karşılaştığı sorunları 37 kişiden 22'si 'kalifiye eleman' olarak işaretlerken, sorunların çözümüne ilişkin ise üyeler uygun faizli kredi, internet satışlarının frenlenmesi, kredi kartına sınırlamanın kaldırılması ve eğitimlerin düzenlenmesi gibi maddeleri işaretledi. YÜKSEKOKUL 



MEZUNLARINA İSTİHDAM ÖNERİSİ

Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, pazarlama elemanı yetiştirmek üzere, gerek Hafsa Sultan Meslek Lisesi, gerekse de Salihli Meslek Yüksekokulu'nda pazarlama bölümleri bulunduğunu, üyelerin buralardan mezun olmuş eleman istihdam edebileceğini ifade etti. Toplantıda bulunan okulların idarecileri, öğrencilerin staj dönemlerinde gittikleri işyerlerinde, meslek konusunda pratik kazanmak yerine ayak işlerinde çalıştırılması nedeniyle yeterince tecrübe edinemediği görüşünü de dile getirdi. Beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren üyeler ise nitelikli eleman bulmakta sorun yaşadıklarını, aradıkları elemanların hem montaj işinden anlaması, hem ağır parçaları nakletmesi hem de evlere kadar girebilecek güvenilebilir özellikte olması gerektiğine dikkat çekti. Üyeler, yaptıkları işte mazotun önemli bir girdi oluşturduğunu, Oda'nın kendileri için petrol istasyonlarından indirim yaptırmasını talep etti.


Ege Haber 


Geri Dön