27 / 04 / 2024

Beyaz eşya ve mobilyacılar ötv desteğinden memnun

Beyaz eşya ve mobilyacılar ötv desteğinden memnun

Beyaz eşya ve mobilyacılar ötv desteğinin yaz durgunluğunun önüne geçeceğini öngörüyor



Yaz durgunluğunun önüne geçilecek
* Çilek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Çilek: İlk KDV indirim ile satışlarımız yüzde 20, mağazaya girişlerimiz yüzde 30 artmıştı. Bu ay indirim süresi doluyor diye üzülüyorduk. Yaz ayları Ramazan'ın da Ağustos'a gelmesi nedeniyle durgun geçecekti ancak indirimin 3 ay uzatılması bu durgunluğun önüne geçecek. Biz bu karardan dolayı çok memnunuz.
* Yataş Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Coşkan: Hem KDV hem de fiyatlardaki indirimle mart ayında ücretsiz izne çıkardığımız işçilerimizin tamamını geri çağırdık. Kapasitemiz yüzde 40 arttı, full kapasite çalışıyoruz. 3 ay telafi edildi. 3 ay daha uzatma durgun geçecek bir sezonun hareketli geçmesini sağlayacak.

TV'yi de kapsasaydı yine de memnunuz
* Vestel İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül: Ben beyaz eşyanın Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulanacak bir ürün grubu olduğunu düşünmüyorum. Yüzde sıfır devam etseydi iyi olurdu ama hiç yoktan iyidir. Televizyonda tamamen kaldırılmış, keşke televizyonu da kapsasaydı ama yine de memnunuz.
* Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya:Biz konut geliştiriciler olarak bu düzenlemelerin gelişerek devam edeceğini beklerken ve ısrarla bunu savunurken Maliye Bakanlığı'nın açıklaması bu beklentilerimizi boşa çıkardı. KDV ve ÖTV indirimlerinin konutta sonlandırılmış olmasına bir anlam veremiyoruz.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Sanayici karardan memnun: Piyasadaki canlanma sürecek  
 
Hükümetin bazı sektörlerde üç aydır uyguladığı ÖTV ve KDV indiriminin süresini 30 Eylül'e kadar uzatması, sektör temsilcileri tarafından olumlu karşılandı. Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Bülent Bulgurlu ÖTV indirimlerinin devamı ile hükümetin işsizliğin artmaması için çok önemli bir adım attığını belirtti.  
 
Vestel İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül ise vergi indirimleriyle satış rakamlarında kriz öncesi dönemi yakalamaya başladıklarını, uzatma kararının istihdamın korunması anlamında olumlu neticeler vereceğini ifade etti. Otomotivde ÖTV indiriminin düşürülmesine sektör temsilcileri temkinli yaklaştı. Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı İbrahim Aybar, vergi oranlarının yükselmesinin geçen dönem kadar cazip şartları beraberinde getirmeyeceği görüşünde: "Şimdi bu yeni dönemi en iyi şekilde yönetmemiz gerekiyor. Markalar değişik kampanyalarla bunu değerlendirecekler." GM Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, ÖTV konusunda beklentinin oranların aynı şekilde devam edeceği yönünde olduğunu belirterek, "Bu artıştan sonra fiyatlar yükselecek. Hiç olmamasından iyidir, ancak zaten durgun geçen yaz aylarındaki satış şimdi daha zayıf geçecek gibi gözüküyor." şeklinde konuştu. Doğuş Otomotiv VW Binek Genel Müdürü Vedat Uygun karar sonrasında şirket olarak satış hedeflerini değiştirmediklerini kaydetti. Otomobile talebin eski dönem gibi olmayacağını vurgulayan Uygun, fiyatları yeni pazar şartlarına göre ayarlayacaklarını söyledi. Peugeot Genel Müdürü Jean Pierre Vieux ise, "Bence bu oranlar normal ÖTV oranlarından 10 puan iyidir, bunu pazarı teşvik edici bir gelişme olarak görmek lazım." diye konuştu. Tofaş CEO'su Ali Pandır da vergide indirimin, oran yükseltilerek de olsa devam etmesini olumlu karşılıyor. Pandır, sektöre can suyu niteliğinde katkı sağlayan hükümetin, desteğinin bir anda ve tamamen kaldırılmaması ve kademeli olarak azaltılmasının önemli olduğunu kaydetti. Hükümetin kararını yetersiz bulan Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Ömer Burhanoğlu ise, "Bu kadar uzun süren çalışmaların sonunda devrimsel bir karar bekliyorduk, ama maalesef dağ fare doğurdu." ifadesini kullandı.

Hükümetin mobilyada KDV indirimine devam etme kararı sektör tarafından memnuniyetle karşılandı. Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Nazif Türkoğlu, hem KDV indirimi hem de sezonla birlikte oluşan canlılıkla sektörün bu yıl yüzde 10 büyüyeceğini söyledi. Türkoğlu, "KDV indiriminin devamını bekliyorduk, çok pozitif bir adım." dedi. Türkoğlu'nun verdiği bilgilere göre ilk KDV indirimiyle birlikte 1,5 milyar liralık stok eridi ve 10 bin kişi yeniden işe başladı. Son 2-3 aylık dönemde sektör bir önceki yıla göre yüzde 35 büyürken, yılbaşından bu yana yüzde 50'ye yakın büyüme gerçekleşti. Sektördeki bu canlılık hem tekstil hem de ağaç ve yay üreticilerinin işlerini artırdı. En fazla etkinin hissedildiği alan taşımacılık oldu. Türkoğlu, yeni dönemde de piyasadaki canlılığın devam edeceğini ifade ederek, "Önceki döneme göre aynı hızla olmayabilir ancak 7. aydan itibaren düğün sezonunun da başlaması ile hareketlilik devam eder. Bu yıl sektörün yüzde 10 büyümesi sağlanır." diye konuştu. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral de, indirimlerin krizle boğuşan sektörlere can suyu etkisi yaptığını belirterek, ilk indirimlerle tetiklenen satışların ikinci indirimle daha da artacağını ifade etti. Meral, otomotiv, beyaz eşya, elektronik gibi çok önemli sektörlerde yapılan vergi indirimlerinin gelecek aylarda diğer stratejik sektörleri de kapsayacak şekilde genişletilmesini istedi. 
Zaman


Geri Dön