29 / 03 / 2024

Beyaz eşyada da ÖTV indirimi yapılacak!

Beyaz eşyada da ÖTV indirimi yapılacak!

Hürriyet Gazetesi muhabiri Neşe Karanfil'in haberine göre; Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi beyaz eşyaya enerji tasarrufunu teşvik etmek için destek vermeye hazırlandıklarını söyledi.



Şimşek, teşviğin sadece beyaz eşya için örneğin buzdolabında A plus olan ürünler için geçerli olacağı, televizyon gibi kahverengi eşya grubunun kapsamda olmayacağını belirtti. Şimşek, bugünden yarına bir düzenlemenin söz konusu olmadığını bürokratların çalışma başlattığını hazırlayacakları öneriye göre hareket edileceğini kaydetti.


VERGİ İNDİRİLMİŞTİ

Meclis’te bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Şimşek, enerji tasarrufu sağlayan dayanıklı tüketim mallarının teşviki için daha avantajlı bir vergileme politikası üzerinde bir çalışma başlattıklarını söyledi. Vergileme teşviki ile ilgili elektrikli otomobilleri örnek gösteren Şimşek, “Elektrikli otomobillerde ÖTV yüzde 3’lerde. Elektrikli otomobil alan sadece yüzde 3 ÖTV veriyor. Özü itibariyle Avrupa’daki teşvike paralel” diye konuştu. Enerji tasarrufu için de verilecek teşviğin yine vergisel olabileceğini kaydeden Şimşek, “Daha kesinleşmiş bir şey yok, sadece üzerinde çalıştığımız konulardan bir tanesi” dedi. 2009 yılında tüketimin artırılması için otomobilde yine vergi indirimi yapıldığını hatırlatan Şimşek, “Otomotivde 2009’da indirdik onlar üzerine koydular” dedi.


İNDİRİM TÜKETİCİYE

Öte yandan bürokratlar da getirilecek teşviğin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ya da KDV indirimi şeklinde olabileceğini belirtirken, daha çok ÖTV indiriminin söz konusu olabileceğini, indirimin tüketiciye verileceğini kaydettiler. Enerji verimliliğinde bir farklılık yaratılıp yaratılmayacağına yönelik bir çalışma başlattıklarını anlatan yetkililer, çalışmanın içinde Bilim ve Sanayi Bakanlığı’nın da olduğunu söylediler.


Beyaz eşyada KDV  yüzde 18, ÖTV 6.7

BEYAZ eşya ÖTV’si yüzde 6.7. KDV’si yüzde 18. 2009’da tüketimi artırmak için yapılan indirimlerde beyaz eşyanın ÖTV’si ilk 3 aylık dönemde ‘sıfır’ uygulanmıştı. İkinci indirim döneminde ise yüzde 2 olmuştu. 30 Eylül 2009’dan itibaren de normal seviyesine çıkarılmıştı. Toplam vergi yükü 25.9’dan yüzde 18’e gerilemişti. Bu defa enerji tasarrufu sağlamaya yönelik kademeli bir uygulama olacağı tahmin ediliyor. Dayanıklı tüketimden alınan ÖTV geliri 10 aylık dönemde 2 milyar 249 milyon lira olarak gerçekleşti. 2013 yılı bütçe hedefi 2.4 milyar lira ancak 2014 yılı bütçe çalışmalarında 2013 yıl sonunda gelecek gelirin 2.8 milyar liraya çıkacağı tahmin edildi. 2014 yılı hedefi ise 3.1 milyar lira. Ancak bu grupta beyaz eşya dışında kahverengi eşya grubu denilen televizyon, bilgisayar, cep telefonu gibi ürünler de var.


Neşe Karanfil/Hürriyet Gazetesi


Geri Dön