28 / 03 / 2024

Beykoz Mahmut Efendi Külliyesi'ndeki kaçak binalar yıkılıyor!

Beykoz Mahmut Efendi Külliyesi'ndeki kaçak binalar yıkılıyor!

Bir derneğe ait kaçak olduğu belirtilen yapıların bulunduğu bölgeye yıkım için belediye ve polis ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen TOMA'nın buzlu yolda devrilmesi sonucu 2 polis memuru hafif yaralandı.



Beykoz'da, bir derneğe ait kaçak olduğu belirtilen yapıların yıkılması için çalışma başlatıldı.


Alınan bilgiye göre, Marifet Derneği tarafından yaptırılan Mahmut Efendi Külliyesi'nde kaçak olduğu iddia edilen binaların yıkımı için Çavuşbaşı Mahallesi Cumhuriyet Caddesi'ne belediye ile çok sayıda çevik kuvvet ekibi ve TOMA geldi.


Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemleri aldı.


Bu arada olay yerine gelen TOMA, buzlanma olan caddede kayarak devrildi. Kaza sonucu hafif yaralanan 2 polis memuru, ambulansla hastaneye kaldırıldı.


TOMA, İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait vinçle kaldırılarak yoldan çekildi.


Polisin ve dernek üyelerinin yıkımın yapılacağı bölgedeki bekleyişi bekleyişi sürüyor.


İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfı'ndan yıkım açıklaması!



AA


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı;


Beykoz'da yapımı devam eden Mahmut Efendi Külliyesi'ne gelen ekiplerin yıkım çalışması başladı.


İsmailağa Cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu'nun adına yaptırılan külliyenin bulunduğu alanda bulunan 2 binanın yıkımına başlandı.


Çevik kuvvet polislerinin geniş güvenlik önlemi altında inşaat alanına giren iş makinalarını, cemaat üyesi bir grup giriş kapısında karşıladı. İş makinalarını içeriye almak istemeyen grup ile polis arasında tartışma çıktı. Kısa süreli gerginliğin ardından grup dağılırken, iş makinaları alt kısımlarda bulunan 2 binanın yıkımına başladı. Ekiplerin yıkım çalışmaları devam ediyor.


Hürriyet 


Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Marifet Derneği Başkanı Muhammed Keskin'in Beykoz Çavuşbaşı'nda ortağı ile kendi üzerine kayıtlı MSN Enerji isimli şirkete tahsis edilen araziye yaptırdığı inşaatın yıkım işlemine bu sabah başlandı. Orman arazisine vaziyet planı dışında inşaat yapılması üzerine harekete geçen Orman ve Su İşleri Bakanlığı, kaçak yapılar tespit edip ilgililere dava açılmıştı. Çavuşbaşı'ndaki ormanlık arazide “külliye inşaatı" adı altında geniş bir ormanlık alanın yok edildiği ve çok derin hafriyat alındığı tespit edildi. Orman Genel Müdürlüğü kaçak yapılaşmayı belirledikten sonra ilgili şirkete ve şahıslara yıkım kararını iki hafta önce bildirmişti.

Marifet Derneği'nin İsmailağa Cemaati adına yaptığı açıklamalar ile sosyal medyada yürüttüğü “Mahmud Efendi Külliyesi yıkılıyor" dezenformasyonuna ise İsmailağa Vakfı'ndan yalanlama ve tepki geldi. Vakfın resmi sitesinden yapılan açıklamada, “Külliyenin ne yapımında, ne de yapılan müdahalede, İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfının ilgisi de dahli de söz konusu değildir" denildi. Vakfın açıklamasında, yıkım kararının Orman Bakanlığı tarafından MSN İnşaat şirketine kiraya verilen ormanlık alana cami ve abdesthaneler yapılması ile ilgili olduğuna da dikkat çekildi.

Besicilik için kiraladı

Marifet Derneği'nin Beykoz Çavuşbaşı'nda yaptırdığı ve kamuoyuna külliye olarak sunulan inşaatın bulunduğu araziyle ilgili kayıtlar ise kafaları karıştırıyor. Yıkım kararı çıkartılan inşaatın bulunduğu arazi, herhangi bir dernek ya da vakıf adına değil de ticaret sicil kaydında besicilik ve enerji işleri yaptığı belirtilen MSN isimli bir şirket tarafından Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan kiralanmış. Araziyi ticari bir iş için kiralayan MSN Ltd. ise Marifet Derneği'nin Başkanı Muhammed Keskin ile Sinan Çınar üzerine kayıtlı.

Şahıs şirketine gelir getirecek

Çavuşbaşı'nda kaçak bölümleri bu sabah yıkılan inşaat da MSN isimli şirket tarafından yapılıyor. İsmailağa Cemaati'nin manevi önderi Mahmud Ustaosmanoğlu'nun adı kullanılarak Hocaefendi'nin sevenlerinden toplanan paralar da MSN isimli şirkete aktarılıyor. Yapılan binaların iddia edildiği gibi medrese veya külliye dışında, Muhammed Keskin'in sahibi olduğu MSN isimli şirkete gelir getirici binalar olduğu da belirtiliyor.

Savcılık soruşturma başlatıyor

Yaşanan bu süreçten sonra Muhammed Keskin ile çevresindeki isimlerin panikledikleri de öğrenildi. Orman arazisine kaçak inşaatın ortaya çıkmasından sonra savcılığın hukuki süreç başlatacağı ve ilgili şahıslar hakkındaki şikayetler ile suçlamaların araştıracağı öğrenildi. Savcılığın suç teşkil etmesi halinde, kaçak inşattan sorumlu olan kişilerin TCK'nın 184. Maddesi gereği 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile yargılanması söz konusu.

'Cami yıkıyorlar' kampanyası başlattılar

Muhammed Keskin'in başkanlığını yaptığı Marifet Derneği ise kendilerine yapılan yıkım tebliğinden sonra sosyal medyada, Mahmud Efendi Külliyesi'nin yıkılacağı propagandası ile cemaati kışkırtarak imza kampanyası başlatmıştı. Dernek yaptığı açıklamada ise usulsüzlüğü kabul etti. "Yasalara ve orman yönetmeliğine uygun taleplerimize herhangi bir cevap verilmedi" bahanesi ile yaptıkları usulsüz inşaatın sorumlusu olarak yetkilileri gösteren Marifet Derneği, yıkımı durdurmak için sosyal medyada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adını kullanarak açıklamalar yapmaya başladı. Dernek yetkilileri yıkım esnasında yaptıkları açıklamalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef yapması da dikkat çekti.

'Keskin'in Öz ve Yeşil ile görüşmeleri var' iddiası

Keskin ve çevresinin ilk destekçileri de her zamanki gibi paralel medya oldu. Paralel yapının ajansı Cihan, yıkım alanından canlı yayın yaparken, internet siteleri de anlık yayın yaptı. Muhammed Keskin'in hükümeti hedef alan bütün açıklamalarını haber yapıp Zaman gazetesinde manşetlere kadar taşınmasıyla ilgili ilginç iddialar var. Azledilen eski savcı Zekeriya Öz'ün görevdeyken Çavuşbaşı'na giderek Muhammed Keskin ile görüştüğü iddia edilirken, Fethullah Gülen'in onursal başkanı olduğu Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın eski Başkanı Mustafa Yeşil ile paralel yapının etkin işadamlarından Ali Açıl'ın da Keskin ile benzer görüşmeler yaptığı İsmailağa Cemaati içinde konuşuluyor.

Kadirov'un “özel" adamı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Erdoğanve AK Parti'yi hedef alan yazıları adından söz ettiren Muhammed Keskin, Mahmut Efendi'yi Çeçenistan'ın Putin yanlısı ve Türkiye karşıtı Cumhurbaşkanı Kadirov'a para karşılığı götürmek istemişti. Marifet Derneği Başkanı Muhammed Keskin, bir buçuk yıl önce Kadirov'un özel uçağıyla Çeçenistan'a giderek, Mahmud Efendi'yi Çeçenistan'a götürmenin planlarını yaparken deşifre olmuştu. Yeni Şafak'ın haberleri ve kamuoyundan gelen tepkiler üzerine Keskin'in 'Kadirov planı' gerçekleşmemişti. Cemaatten gelen tepkiler üzerine Mahmud Efendi'yi Kadirov'a götüremeyen Keskin'in konu üzerine yaptığı açıklamalar ise Zaman gazetesinde geniş bir şekilde yer almıştı. Öte yandan Muhammed Keskin'in özel şirketi Ahıska Yayınevi ile Mahmut Efendi'nin kitaplarını yayınlaması da İsmailağa Cemaati'nde tartışmalara neden olmuştu.


Yeni Şafak


Haber, Habertürk'te şu şekilde yer aldı;


MARİFET Derneği'nin İstanbul Beykoz'daki ormanlık arazide İsmailağa Cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu adına yaptırdığı 'Mahmud Efendi Külliyesi', kaçak olduğu gerekçesiyle yıkıldı. Dün sabah yapılan yıkım nedeniyle erken saatlerdi den itibaren polis bölgede geniş külliyeye yıkım güvenlik önlemi aldı. Yıkımda görev alacak olan bir TOMA olay yerine giderken buzlanma nedeniyle devrildi, 2 polis hafif şekilde yaralandı. 

Çevik kuvvet ekiplerinin ablukaya aldığı bölgedeki hafızlık kursu, kız medresesi, misafirhane, sosyal tesis ve aş evi olarak inşa edilen binalar yıkıldı. 

Gece yarısından itibaren külliye çevresinde beklemeye başlayan çok sayıda dernek mensubu da bölgeden ayrılmayıp dua ederek yıkımı izledi. Külliye inşaatından sorumlu olduğunu belirten Muhammet Sinan, "Burası iki yıl önce Orman Bakanlığı'ndan kiralandı. İki yıldır çıkmayan sorunlar son 1 ayda çıktı. Yıksınlar fakat, 'Belgeniz varsa isteriz' dedik. 

Ama bu zulmen oldu..." dedi. 

Öte yandan İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfı, "Söz konusu inşaatların ne yapımında, ne de yapılan müdahalede dahlimiz yok" açıklaması yaptı. 


Habertürk 


Haber Milliyet'te şu şekilde yer aldı;


Beykoz Çavuşbaşı’nda İsmailağa Cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu için yapıldığı belirtilen ve külliye olarak anılan yapı dün şafak vakti polis ekiplerinin de desteğiyle yıkıldı. Yapıyı inşa eden Marifet Derneği yıkımdan hükümeti sorumlu tutarken, dernek üyeleri araçlarını yol üzerine park ederek yıkımı durdurmaya çalıştı. 

İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nden 2014 yılında mesire yeri olarak kiralanan alanda yükselen ‘külliye’nin yıkımı bir süredir gündemdeydi. ‘Mahmut Efendi Külliyesi’ olarak adlandırdıkları yapıyı inşa eden Marifet Derneği, Orman Bölge Müdürlüğü’nün yapıyı yıkmak istediğini cemaate ve kamuoyuna duyurmuş, ardından da bölgeye Cumhuriyet Savcısı gelmişti. Orman Genel Müdürlüğü ise, kendileri tarafından verilmiş bir külliye izni olmadığını açıklayarak, alanda vaziyet planında olmayan ek binalar yapıldığını açıklamıştı. 

Yıkım tartışmasında son perde dün saat 05.30 sıralarında yıkım ekiplerinin Çevik Kuvvet polisleri ve TOMA eşliğinde bölgeye gelmesiyle yaşandı. Kalabalık bir konvoyla bölgeye gelen güvenlik güçleri, cemaatin park engeliyle karşılaştı. İnşaata giden yollara park edilen araçlar nedeniyle ‘külliye’ye bir süre ulaşamayan ekipler, cemaat üyelerini ikna ederek barikatı kaldırdı.


Cemaatten park engeli

Çevik kuvvet polislerinin geniş güvenlik önlemi altında inşaat alanına giren iş makinalarını, cemaat üyesi bir grup bu kez giriş kapısında karşıladı. İş makinalarını içeriye almak istemeyen grup ile polis arasında tartışma çıktı. Kısa süreli gerginliğin ardından grup dağılırken, iş makinaları alt kısımlarda bulunan 3 binanın yıkımına başladı. Ekipler akşam saatlerine kadar 3 yapıyı yıkarken, yapıların arasında bulunan camiye ise dokunulmadı. 

Cemaat üyeleri yıkımı üzgün bir şekilde takip ederken, aralarında “Dik duracağız, eğilmeyeceğiz” diye konuştular. Zaman zaman cami avlusunda durumu değerlendirmek için bir araya gelen cemaat üyeleri, “Ne olduysa seçimden sonra oldu. Seçimden önce buraya gelenler seçimden sonra değişti” iddiasını dile getirdi. 


1.5 milyon TL toplandı

Marifet Derneği Yönetim Kurulu üyesi Şefik Kocaman ise yıkımı izleyen basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Yıkımın hukuki ve kanuni hiçbir yanı yoktur. Savcılıktan, kaymakamlıktan hiçbir belge olmadığı gibi emniyet marifetiyle yıkım olmuştur. Birkaç senedir Vatan ve millet mevzularını dile getirdik. Bu bağlamda birçok tehdit de aldık ‘Konuşmayın’ diye. Maruz kaldığımız muamale bu durumdan ibarettir. 28 Şubat’ı eleştiren arkadaşlar bunlara ne diyecek? Dik duruşumuzun bedelini ödüyoruz. Maruz kaldığımız durum vatan, millet ve dini duruşumuzdan kaynaklanıyor. Çözüm sürecinin çözülme sürecine gittiğini söylediğimiz için üzerimize çok gelindi” dedi. 

Kendisini Mahmut Ustaosmanoğlu’nun hizmetkârı olarak tanıtan cemaat üyesi Muhammed Sinan da, 2 yıldır inşaatı devam eden yapıya gönüllüler tarafından 1.5 milyon liralık katkı sağlandığını belirtti.

 

TOMA kaygan yolda devrildi

Yıkım öncesi polisler Cumhuriyet Caddesi’ni güvenlik gerekçesiyle kapatırken, cadde üzerinde tedbir almaya çalışan bir TOMA kaygan zeminde yol hakimiyetini kaybederek devrildi. Araç içerisinde bulunan 2 polis hafif şekilde yaralandı. Yaralı polisler ambulansla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. 

TOMA’nın devrilmesinin ardından trafik güvenliği için kar küremeleri makineleri devreye girerken, kapatılan Çavuşbaşı Caddesi’nin yerine araçlar Fatih Caddesi’ne yönlendirildi.

 

‘Bizimle ilgisi yok’

Yıkım, sosyal medyada ‘Direnismailağa’ etiketiyle geniş yer buldu. İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfı ise Beykoz’daki yapılarla ve dernekle ilgilerinin olmadığını duyurdu. Vakıftan yapılan açıklamada, “İnşaatların ne yapımında ne de yapılan müdahalede İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfının ilgisi de dahli de söz konusu değildir. Bunu vesile yaparak internet ve basılı medyada ART niyetli mihraklar, cemaatimiz ile devleti ve Cumhurbaşkanımızı karşı karşıya getirme gibi bir tahrik yöntemi uygulama gayretine girmiş gözükmektedir. Efendi Hazretlerimiz 70 yıllık geleneğinde kanunsuzluğa tevessül etmemiş, cemaatini de daima uyarmıştır” denildi.


Milliyet


Geri Dön