27 / 04 / 2024

Beykoz'da kaçak yapı normal, ruhsatlı yapı anormal

Beykoz'da kaçak yapı normal, ruhsatlı yapı anormal

Yanda gördüğünüz  fotoğraftaki kaçak yapı siz bu satırları okurken halen inşasına devam edilen Beykoz Belediyesi Yapı Kontrol Müdürüne ait kaçak yapıdır



BEYKOZ - KAÇAK YAPI -  BALIK - TUZ

Ünlü atasözümüz balık kokarsa tuzlarsın ama ya tuz kokarsa ne yaparsın ?

Kaçak yapı ile mücadele görev ve sorumluluğu kendisine verilen Beykoz Belediyesi Sayın Yapı  Kontrol Müdürünün kendisine kaçak yapı yaptırması  ne kadar ironik ne kadar traji komiktir ?

Ancak daha önceki BEYKOZ DOĞA KOLEJİ YIKILACAKMI ?  BEYKOZ KAÇAK YAPI CENNETİ OLDU  başlıklı yazılarımda anlattığım gibi Beykozda kaçak yapı yapılması normaldir, ancak ruhsatlı yapı yapılması anormaldir.

Beykozda kaçak yapıldığı için yıkılan yapılar yokmudur, 775 Sayılı Yasanın 18. maddesine göre derhal yıkılan kaçak yapılar vardır, ancak onlar makbuzlu yada makbuzsuz bağış yapmamış olan yapılardır, makbuzlu yada makbuzsuz bağış yapılan yapıların vatandaş şikayeti sonucu yıkımları konusunda ısrar olursa Beykoz Belediye Başkanlığınca derhal İHALETEN YIKIM LİSTESİNE alınırlar.

Bu liste yıkımın infazını  sürümcemede bırakılacak yani, Belediyenin görevini yaparmış gibi yapıp aslında görevini yapmayacağı konusunda kaçak yapı sahibine güvence verdiği listedir.


Dönelim görevi kaçak yapı  ile mücadele olan  ancak kendisi fotoğrafta görüleceği üzere orman içine, hazine arazisi üzerine kaçak yapı yapan Sayın Beykoz Belediye Başkanlığı Yapı Kontrol Müdürünün kaçak yapısına :


Sayın Beykoz Belediye Başkanı  Yücel Çelikbilek görevi kaçak yapılarla mücadele olan Yapı Kontrol Müdürünü bizzat kendisi kaçak yapı yaptığı için görevden alacakmıdır ?


Yüzlerce kaçak yapıya makbuzlu makbuzsuz bağışlarla icazet vermesi talimatını verdiği Kaçak Yapılardan Sorumlu Sayın Yapı Kontrol Müdürü Mahmut Gülbasarın Hazine arazisi üzerine kaçak yapı yapmasını Sayın Belediye Başkanı hoş görecektir.


Çünkü kaçak yapılarla mücadele etmek için görevlendirdiği Sayın Müdürü, bu sayede kaçak yapıyı kendi adına yaparak, kaçak yapı konusunda engin bir tecrübe kazanmaktadır.


Sayın Müdür hakkında işlem yapılması, Beykozda  halen devam eden  kaçak yapılaşmanın soruşturmalara, yargılamalara konu edilmesi ihtimalini doğurabilecektir.

Bu tarz bir ihtimal, yüzlerce kaçak yapıya makbuzlu makbuzsuz bağışlarla, talimat üzerine icazet veren Sayın Müdürün kendini savunmak için bile olsa konuşma ihtimali tüm sistemi altüst edeceği için Sayın Belediye Başkanınca onay görmez.

Çünkü böyle bir durumda, ortaya yüzlerce kaçak yapı, bağış makbuzu, görevini kötüye kullanan memur çıkar, Beykozdaki kaçak yapı ve buna bağlı kamusal ve özel rüşvet sistemi çöker. 
 

Bu kaçak yapının ayakta kalması ve kaçak yapıyı yapan Sayın Beykoz Belediyesi Yapı Kontrol Müdürünün  ceza soruşturması görmemesi kimlerin göz yummasına ve görevini yapmamasına bağlıdır.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürü Vedat Şahin

Beykoz Belediye Başkanı  Yücel Çelikbilek

Beykoz Kaymakamı Aydın Ergün

Milli Emlak Genel Müdürü  H. Abdullah Kaya

Milli Emlak Anadolu Yakası  Müdürü Zafer Ekinci


Beykoz Belediye Başkanı  Sayın Yücelbilekin takınacağı tavır hakkındaki öngörümüz yukarıda özetlenmiştir.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürü Vedat Şahin


Beykoz Belediye Başkanı  Sayın Yücel Çelikbilek Belediye Başkanlığından önce Büyükşehir Belediyesinde Mahalli İdareler Koordinatörlüğü görevinde bulunduğu ve yakın mesai arkadaşları olduğu için, Beykoz'daki hangi kaçak yapının ayakta kalmasına izin verileceği, hangi kaçak yapının yıkılacağı, hangi kaçak yapının inşasına göz yumulacağı konusunun takdirini  Sayın Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek e bırakacaklardır.

Bu konuda en fazla yapacakları  işlem, bir yazı ile bu kaçak yapının yıkılmasını  Beykoz Belediye Başkanlığından usulen talep etmeleridir, bu usulen yazılacak yazıda Beykoz Belediyesinin yıkım için imkânları  müsait değilse, Büyükşehir Belediyesince istenildiği kadar yıkım aracı gönderilebileceği bildirimi kesinlikle yer almayacaktır.


Çünkü bu tarz bir yazıda Beykoz Belediye Başkanının yıkmak istemediği kaçak yapının İHALETEN YIKIM LİSTESİNE alınmasının önü kesilmiş olur, böylece kaçak yapı 775 Sayılı Yasanın 18. maddesine göre derhal yıkılmak zorunda kalınılır


Beykoz Kaymakamı Aydın Ergün

Milli Emlak Genel Müdürü  H. Abdullah Kaya

Milli Emlak Anadolu Yakası  Müdürü Zafer Ekinci


Sayın Kaymakam 3091 Sayılı  Yasa uygulamasında Milli Emlak Genel Müdürü Sayın H. Abdullah Kayanın bilgi ve görgüsü dahilinde Anadolu Yakası Milli Emlak Müdürü ile birlikte kaçak yapıyı yasal hale getiren harika bir çözüm üretmiş olan ve bu çözümünü kendince belirlediği şanslı vatandaşlara uygulayan Devlet bürokratıdır.


3091 Sayılı Yasa kapsamında Hazine arazisi üzerine yapılan kaçak yapılarda, Sayın Kaymakamın görevi 3091, 2886, 775 Sayılı Kanunların ilgili maddeleri gereğince tahliye ve yıkım yaptırmakken;


Sayın Kaymakam zemini Milli Emlaka, bu zemin üzerinde yer alan kaçak yapıyı, ödül gibi kaçak yapının sahibine teslim etmektedir.

Böylelikle Hazine arazisi üzerindeki kaçak yapı, Sayın Kaymakam tarafından yasallaştırılmakta, görevi olan 2886 ve 775 Sayılı Yasaları uygulanmak bir yana kaçak yapı, kaçak yapı sahibine bizzat Kaymakamın görevlendirdiği Devlet Memurları tarafından tutanakla teslim edilerek, kaçak yapı Devlet dokunulmazlığı kazanmaktadır.


Sayın Kaymakamın bu uygulaması  söylenti yada şehir efsanesi değildir, Beykoz Kaymakamlığının Hazine arazileri üzerindeki kaçak yapılara ilişkin son yirmi 3091 Sayılı Yasa kararı müfettişlerce incelendiğinde bu durum açıkça ortaya çıkacaktır.


Bu nedenle Yapı Kontrol Müdürü Sayın Mahmut Gülbasar hakkında Beykoz Kaymakamı soruşturma izni vermek bir yana, Sayın Mahmut Gülbasar Beykoz Kaymakamına 3091 Sayılı Yasa kapsamında Hazine bana müdahale ediyor, rahat vermiyor diye başvuruda bulunsa, önceki onlarca örnekte olduğu gibi Sayın Kaymakam kaçak yapının bulunduğu zemini Milli Emlaka, kaçak yapıyı ise Sayın Gülbasara teslim ederek, KAÇAK YAPIYI KAYMAKAMLIK  VE MÜLKİ AMİRİ OLDUĞU DEVLET AÇISINDAN  YASALLAŞTIRACAKTIR.


Tabii bu karardan sonrada, 2886 Sayılı Kanunun 75. maddesinin gereği  tahliye  uygulanamayacağı içinde, 775 Sayılı Yasanın 18. maddesinin ( YIKIM ) uygulanma olanağı, ortadan resmi olarak Sayın Kaymakam tarafından kaldırılacaktır.


Ancak bu yolu, sade vatandaş  ya da sade memur olarak Hazine arazisi üzerine kaçak yapı yaparak ev sahibi olmak için denemeyin.

Bu yol kuvvetli bir makbuzlu yada makbuzsuz bağış niyeti ve gücü gerektirmektedir.

Bu yönde nereye gittiği belli olmayan kuvvetli bir makbuzlu yada makbuzsuz bağışta bulunursanız, ancak o zaman Beykoz Kaymakamı, Beykoz Belediye Başkanı, Anadolu Yakası Milli Emlak Müdürü size ve kaçak yapınıza büyük bir hoşgörüyle bakabilir.


Aksi takdirde Elmalı  köyü Tepetarla mevkiinde makbuzlu yada makbuzsuz bağış yapmadan bu yolu deneyen talihsiz vatandaş M.S örneğindeki gibi, tebligatsız olarak 775 Sayılı Yasanın 18. maddesine göre kaçak yapınız 20.12.2009 tarihinde olduğu gibi bizzat kendisi kaçak yapı yapmakta olan Beykoz Yapı Kontrol Müdürü  ve ona bağlı ekiplerce kafanıza yıkılır.


Sayın Beykoz Belediyesi Yapı  Kontrol Müdürü Beykoz İlçesi, Karlıtepe mevkii, Kirazlıyayla yolu, Toygartepe Otobüs durağı karşısında Hazine arazisi üzerine kendi kullanımınız için kaçak yapı yaptırmakta olduğunuz tarafımca tespit edilmiştir.


Vatandaş olarak  ;


a) Hazine arazisi üzerine yapılmakta olan tarafınıza ait bu kaçak yapıya ilişkin kendi maiyetinizdeki elemanlarınıza fotoğraflı bir kaçak yapı tespit tutanağı düzenletmeniz 


b) Bu tutanağın bir nüshasını  ekleyerek, kendi hakkınızda görevi kötüye kullanma, imar kirliliğine neden olma suçlarından Beykoz Cumhuriyet Savcılığına suç  duyurusunda bulunmanız


c) Tutanağın bir nüshası  ile Beykoz Kaymakamlığına başvurarak hakkınızda soruşturma izni verilmesi talebinde bulunmanız


d) Tutanağın bir nüshası  ile Beykoz daki kaçak yapılaşmayı önleme konusunda güvenerek size görev veren Beykoz Belediye Başkanı Sayın Yücel Çelikbilek e başvurarak hakkınızda soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden alınmanızı talep etmenizi rica ediyorum.


Yada bu çark böyle döner bu yazıdan bir şey çıkmaz, ben bu çarkın içyüzünü biliyorum, bana dokunamazlar diyerek kendi elemanlarınıza kaçak yapınızın,  fotoğrafta görülen yapılmakta olan kaçak sıvasının sağlam priz alması, sonradan dökülmemesi için sabah güneş doğmadan ve akşam güneş battıktan hemen sonra olmak üzere günde iki kez sulatınız.
Hukukçu Hüseyin Cihangir Dönmez


Geri Dön