25 / 04 / 2024

Beylikdüzü kentsel dönüşüm 2013!

Beylikdüzü kentsel dönüşüm 2013!

İstanbul’un gecekondu yapılaşmasının olmadığı nadir ilçelerinden biri olan Beylikdüzü’nün yapı stoğu oldukça genç. Bölgede sadece 3 mahalle dönüşüm kapsamında yenilenecek. İşte Beylikdüzü kentsel dönüşüm detayları…



İstanbul’un gecekondu yapılaşması olmayan nadir ilçelerinden biri olan Beylikdüzü, özellikle 1999 Marmara Depremi sonrası büyümeye başlıyor. Deprem sonrasında eski ve çürük yapılardan kaçarak Beylikdüzü’ne gelen vatandaşlar ile büyük göç alan ilçe, metrobüs inşaatı ile de ikinci göç dalgasına uğruyor. 


Beylikdüzü kentsel dönüşüm 2013!


Genç ilçenin yapı stoğu da genç

Son yıllarda popüleritisi artan ve nitelikli konut projelerinin merkezi haline gelen Beylikdüzü’nde yapı stoğu da oldukça genç. 2008 yılında ilçe statüsüne kavuşan Beylikdüzü, Adnan Kahveci, Barış, Büyükşehir, Cumhuriyet, Dereağzı, Gürpınar, Kavaklı, Marmara, Sahil ve Yakuplu olmak üzere toplam 10 mahalleden oluşuyor. 


Beylikdüzü kentsel dönüşüm 2013!


Beylikdüzü’nde yapı stoğu genç olmasından dolayı çok geniş dönüşüm alanları bulunmuyor. Daha ziyade eski köy merkezlerinde gecekondu önleme bölgesinde mevcut imar planları çerçevesinde parsel ve ada bazında kentsel dönüşüm kendiliğinden özel sektör ile yapılıyor. 


Beylikdüzü kentsel dönüşüm 2013!


3 mahalle dönüşecek

Beylikdüzü kentsel dönüşüm kapsamında 3 mahalle bulunuyor. Bu mahalleler sırasıyla

Yakuplu

Kavaklı

Gürpınar

İlçede kentsel dönüşüm konusunda henüz atılmış somut bir adım yok. Kentsel dönüşüm ofislerinin kurulduğu Beylikdüzü’nde şu anda vatandaş ile görüşmeler sürdürülüyor. 


Ufak meblağlarla daha büyük evlere kavuşacaklar

Roman vatandaşların ağırlıkta olduğu Yakuplu bölgesinde toplam 216 hak sahibi bulunuyor. Dönüşümle birlikte 40-60 metrekarelik evlerde oturan Roman vatandaşlar daha büyük evlere küçük meblağlar ödeyerek kavuşabilecekler. Evlerin yapım aşamasında hak sahiplerine devlet tarafından kira yardımı da yapılması vaat ediliyor. Az önce yukarıda da belirttiğim gibi henüz atılmış somut bir adım yok. Sadece Yakuplu değil Kavaklı ve Gürpınar mahallelerinde de vatandaşlarla karşılıklı diyaloğa geçilerek anlaşma sağlanmaya çalışılıyor.  


Beylikdüzü kentsel dönüşüm 2013!


26 bina yenilendi

Beylikdüzü kentsel dönüşüm kapsamında şu ana kadar 26 bina yenilendi. Bölgede bu sayının artırılması için bilinçlendirme çalışmaları devam ediyor. 


Şengül KIRMIIZAT/Emlakkulisi.com



Geri Dön