26 / 04 / 2024

Beylikdüzü sahilde yol ve marina, karada metro projesiyle ilerliyor!

Beylikdüzü sahilde yol ve marina, karada metro projesiyle ilerliyor!

İstanbul 'un batısında yer alan yeni bir ilçe olan Beylikdüzü, 29 Mart 2009 yerel seçimlerinin ardından Yakuplu, Gürpınar ve Beylikdüzü 'nün birleşmesiyle oluşarak siyasi hayata merhaba dedi



Yeni olmasına rağmen toplu konut bölgelerinin gözdesi haline gelen Beylikdüzü, sağlam ve uygun bütçeli ev satın alabilme özellikleri ve villa tipi konutları olan İstanbul 'un talep gören modern bir ilçesi halinde …

Beylikdüzü şuanki haliyle kaçak yapılaşması olmayan örnek bir ilçe. Toplu konut projelerinin yapılması, çarpık kentleşmeye izin verilmemesi, kaçak yapılan binaların yıkılması gibi önlemler, bugünkü Beylikdüzü 'nün oluşmasını sağlarken bunda kaçınılmaz olarak son yıllarda planlı ve sağlıklı verilen önem de kendini hissettiriyor. Yüzde 50 'si planlanmış ham arazi şeklinde olması sebebiyle yeni konut projelerine açık olan Beylikdüzü 'nde yine ilçede topografik olarak kıyıya bakışı olan 85 hektarlık tapulaştırma açık yerler de mevcut. Depremden sonra bölgede yer yer kat indirimine gidilirken Beylikdüzü 'nde binalar en son deprem yönetmeliğine göre birebir uygulanarak yapılıyor.

Belediye olarak ilçenin tamamına altyapı ve üstyapı hizmetlerini hızlı ve homojen bir şekilde hizmet götürüldüğünü kaydeden Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun gelecek için oluşan kent siluetinin ‘Düşük emsal, bahçeli yapılar, yeşil alan, doğayla iç içe, doğayla barışık bir çevre düzenlemesinden oluşan bir Beylikdüzü ” olarak tarif ediyor. Bu çerçevede, eğitim, sağlık, kültür ve sanata yönelik planlamalar yapıldığını belirten Başkan Uzun, bu tesislerin arsalarının tahsis edildiğine dikkat çekiyor. Bu doğrultuda Başkan Uzun 'un hayallerini gelecekte kendi kendine yetecek, altyapı, alışveriş, ticaret, sağlık, çevre, sosyal, spor, kültür ve sanat anlamında alanlara sahip olan bir Beylikdüzü süslüyor.

Başkan Uzun 'un açıklamalarını TÜİK verileri şekillendiriyor. Buna göre Beylikdüzü 'nün nüfusu 204 bin 873 olup, beklenen rakamsa 600 bin. Bu nüfus düşünülerek hareket edilen Beylikdüzü 'nde her mahalleye bir anaokulu, spor kompleksleri, devlet hastanesi ve yeni ilköğretim okulları imar planlarında yer alıyor.

Beylikdüzü yalnızca bir ‘yatakhane kent ' olmadığını, aynı zamanda sanayi bölgelerini de içerdiğini belirten Başkan Uzun, “Haramidere, Kıraç ve Hadımköy gibi sanayi sitelerine yakın ” diyor. Ulaşımı konusunda E-5 'teki yoğunluğun günden güne artması nedeniyle Yakuplu 'dan başlayıp, Kavaklı ve Gürpınar 'ı takip ederek devam edecek olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile yürütülen sahil yolu çalışması bölgeye ulaşımda büyük kolaylık sağlayacağını belirten Uzun, “Yakuplu 'da E-5 bağlantılı Hürriyet Bulvarı 'ndan başlayacak olan yol; Kocatepe, Güzide, Ziya Gökalp, Hasan Tahsin, Dede Korkut Caddelerini takip ederek, ardından Gürpınar Mahallesi 'nde Menderes ve İstanbul Caddelerinden yine E-5 bağlantılı Yavuz Sultan Selim Bulvarı 'ndan anayola bağlanıyor. şžuan zaten var olan bu yollar, 2011 yılı içerisinde bu caddelerin duble yol haline getirilmesiyle Beylikdüzü ulaşımında alternatif bir yol oluşturulacak. Toplu ulaşımdaysa alternatif olarak, metrobüsün ihalesi yapılmış olup, bu yıl içerisinde metrobüs TÜYAP 'a kadar uzanacaktır. Yine Ambarlı Limanı 'na kurulacak olan İDO iskelesi ulaşımı kolaylaştıracak projelerden biridir ” diye konuşuyor.

Ambarlı Limanı 'na revizyon geliyor
Yurtiçi ve yurt dışı taşımacılık yapan gemilerin yanaştığı Ambarlı Limanı 'na gelen TIR 'ların Yakuplu 'da yoğunluk oluşturması ve daha seri bir şekilde ulaşmaları için TEM 'den limana doğru uzanan bir raylı sistem oluşturulacak. Kara deniz ulaşımını sağlayacak olan RO-LA ile limana ulaşım daha kolay hale gelecek. Kara deniz ulaşımını sağlayacak olan RO-LA ile Avrupa ülkeleri demiryollarında yaygın olup, geleceğin taşıma türü olarak görülmektedir. Ambarlı Limanı 'nın revizyonu ve İDO 'nun eklenmesiyle denize doğru 150 dönümlük bir çıktı oluşturulacak.

Beylikdüzü ilçe sınırları, 3738 hektar alanı kapsamakta olup, toplamda 10 mahalleyi ihtiva etmektedir. Marmara Denizi 'ne 13 km kıyısı olan ilçenin kıyı kesimlerinde villa tipi yapılaşma mevcuttur. İlçenin üçte birlik kesimini kapsayan sahil kesimi dışındaki orta kesimde yapılaşmada temel prensip yüksek emsal olmamasıdır. Böylelikle yaşam alanları geniş tutularak; ferah yollar ve yeşil alana öncelik verilmektedir. İlçedeki toplam aktif yeşil alan miktarı 1.254.112 metrekare olup, kişi başına 7.03 metrekaredir.


Geri Dön