26 / 04 / 2024

Beylikdüzü'ne Münih modeli bisiklet yolu yapılacak!

Beylikdüzü'ne Münih modeli bisiklet yolu yapılacak!

Beylikdüzü Belediyesi, Almanya’nın Münih kentindeki gelişmiş bisiklet yol ağlarını inceleyip uygulanan sistemden faydalanarak, sistemin bir benzerini Beylikdüzü’nde hayata geçirmeye hazırlanıyor..



Beylikdüzü Belediyesi, Almanya’nın Münih kentindeki gelişmiş bisiklet yol ağlarını inceleyip uygulanan sistemden faydalanarak, sistemin bir benzerini Beylikdüzü’nde hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Avrupa Birliği(AB) Eşleştirme Programı kapsamında ilçede yeni bisiklet yollarının yapımına ilişkin çalışma yürüten Beylikdüzü Belediyesi, şehir planlama konusunda Avrupa’daki örnek projeleri Beylikdüzü’ne kazandırmaya hazırlanıyor. Proje partneri Münih Büyükşehir Belediyesi’nin deneyimlerinden ve yöntemlerinden faydalanarak Beylikdüzü’nde bisiklet yolları ağı tasarlamayı planlayan belediye, görüşmeler neticesinde beceri değiş tokuş programını uygulayacak. Proje çerçevesinde Münih Belediyesi’nden gelen ekibin de katılımıyla Beylikdüzü Kültür Merkezi’nde ‘Sürdürülebilir Ulaşım İçin Beylikdüzü Bisiklet Yolları Ağı’ isimli bir sempozyum düzenlendi.


“ULAŞIM SORUNUNU ZİHNİMİZDE ÇÖZMEMİZ LAZIM”

Programın açılışında yaptığı konuşmada İstanbul’da temel sorunlardan birinin ulaşım olduğuna dikkat çeken Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul’un neresine giderseniz gidin birinci sırada ulaşım sorunu hepimizin önüne geliyor. Bu anlamda bizim ulaşımı hem hızlı hem pratik hem de insani kavramlarla yürütmemiz lazım. Bir metro ağının olabildiğince geniş olabilmesi için olağanüstü çaba göstermemiz lazım. Bütün bunlar metro, Otomobil için yol yarımları, alt ve üst geçitler, şimdi yapılan 3’üncü köprü gibi unsurlar tek başına ulaşım sorununu çözemez. Ulaşım sorununu aslında biraz da bizim zihnimizde çözmemiz lazım. Alışkanlıklarımızı değiştirerek çözmemiz lazım. Bisikletteki kavram biraz o. Bu yönüne çok değer vermemiz lazım”


“YAYANIN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ HİSSETTİRMEMİZ LAZIM”

Mevcut yolların bisiklet güvenliği noktasında istenilen seviyede olmadığına da dikkat çeken Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Şuan ki yol kavramımızla, şuan ki sürücülerin alışkanlıklarıyla ‘gönül rahatlığıyla bisiklet sürün’ diyemiyorum. Buna mutlaka fiziki koşullarımızı hazır hale getirmeliyiz. Bu da yetmiyor. Önce herkes evde anne-babasıyla konuşacak, herkes bindiği araçta buna dikkat edecek. Yani yayanın üstünlüğünü İstanbul’da önce Beylikdüzü’nde hissettirmemiz lazım. Bir aracın yayayı yaya geçidinde gördüğünde ya da bisikletin geçiş üstünlüğünün olduğunu gördüğünde durmanın şart olduğunu herkesin bilmesi lazım” dedi.


Münih Büyükşehir Belediyesi Ekonomi ve Kalkınma Birimi Temsilcisi Dr. Raymond Saller ise Münih’te uygulanan bisiklet ağı sistemiyle ilgili bilgi paylaşımı yapmaktan memnuniyet duyacaklarını belirtti. Beylikdüzü’nün alt yapısının Münih’e benzediğini ve bisiklet ulaşımına oldukça uygun olduğunu vurgulayan Dr. Raymond Saller, bisiklet kullanmanın sağlığı koruduğuna ve hayat kalitesini de yükselttiğini dile getirdi.


Konuşmaların ardından sunumlara geçildi. İki oturumda gerçekleştirilen sempozyumda alanlarında uzman kişiler bisikletin gerekliliğine ve uygulama biçimlerine ilişkin sunumlar gerçekleştirdi. Yapılacak görüş alışverişi ve incelemelerin ardından elde edilecek fikirler doğrultusunda ilçeye yeni bisiklet yollarının uygulanması gerçekleştirilecek.


Milliyet


Geri Dön