27 / 04 / 2024

Beyoğlu Halıcıoğlu Kilisesi semt konağına mı dönüştürüldü?

Beyoğlu Halıcıoğlu Kilisesi semt konağına mı dönüştürüldü?

Beyoğlu Belediyesi, Halıcıoğlu Kilisesi’ni semt konağına çevirdi. Ha­lı­cı­oğ­lu Ma­hal­le­si Ta­kaç So­ka­k’­ta bu­lu­nan ta­ri­hi ki­li­se, Alev Of­lu­oğ­lu Çık­sa­lın Semt Ko­na­ğı­’na dö­nüş­tü­rül­dü. Semt ko­na­ğın­da eğ­len­ce or­ga­ni­zas­yon­la­r



İstanbul’un Beyoğlu İlçesi’nde bulunan Halıcıoğlu Protestan Kilisesi, artık semt konağı olarak hizmet veriyor. 1850’li yıllarda alt katı okul, üst katı kilise olarak inşa edilen yapı, 1922 yılına kadar kullanıldı. Beyoğlu Aynalıçeşme Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı adına kayıtlı olan iki kiliseden biri olan yapı, zamanla kaderine terk edildi.


Yağmalanan, yıkılan kiliseden geriye 90’lı yıllara gelindiğinde sadece dört duvar kaldı. Tarihi eser statüsündeki kilise, Beyoğlu Belediyesi tarafından 1995’te ‘kamulaştırıldı.’


YANINA SAĞLIK OCAĞI YAPILDI


İnşaat, Belediye Başkanlığı koltuğuna Ahmet Misbah Demircan’ın oturmasından sonra başladı. Projede tarihi kilisenin ayakta kalan ön cephesi ve arka duvarı korundu. Eski kiliseye benzer bir bina ve ona bağlı bir yapı daha yapıldı. İnşaat tamamlanınca eski kilisenin giriş katı anaokuluna, üst katı düğün- nişan gibi organizasyonlar için de kiralanan bir salona dönüştürüldü. Yanına eklenen yapı da Halıcıoğlu Aile Sağlığı Merkezi olarak hizmet vermeye başladı.


‘İbadethaneye ve tarihe saygısızlık’


İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, “AKP’li Beyoğlu Belediyesi ‘tarihi kiliseyi’ resmen ‘çok amaçlı kiliseye’ çevirmiş. Hem ibadethaneye hem de tarihe büyük bir saygısızlık yapılıyor. Burası kilise olarak restore edilip ibadete açılmalı ve hak sahiplerine iade edilmeliydi. Hangi ibadethanede nişan, düğün kutlaması yapılabiliyor?” diye konuştu.


Sözcü/ Özlem GÜVEMLİ


Geri Dön