28 / 03 / 2024

Beyoğlu kendi imarına kavuştu!

 Beyoğlu kendi imarına kavuştu!

“Beyoğlu Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama Planı” ile “Beyoğlu Nazım İmar Planı”na ilişkin iptal kararı, Danıştay tarafından bozuldu. Bu kararla birlikte, artık Beyoğlu Belediyesi imar izni verebilecek.



Beyoğlu Belediyesi açıklamasına göre, İstanbul 10. İdare Mahkemesi’nin, 1/1000 ölçekli “Beyoğlu Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama Planı” ile 1/5000 ölçekli “Beyoğlu Nazım İmar Planı”na ilişkin verdiği iptal kararı, Danıştay 6. Dairesi tarafından bozuldu. Beyoğlu Belediyesi, Danıştay’ın bu kararıyla imar izni verme hakkına yeniden kavuşmuş oldu. Mimarlar odasının açtığı dava sonucunda idare mahkemesinin imar planını iptal etmesiyle birlikte, Beyoğlu’nda yapılan tüm inşaatlar için koruma kurulunun izni gerekiyordu. Danıştay’ın verdiği kararın ardından ise Beyoğlu Belediyesi imar iznini kendisi verebilecek. Tabii tarihi niteliğe sahip binalar için koruma kurulundan izin alınacak. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararını bozması bizi umutlandırdı. İmar planı iptal olduğunda rutini yürütemiyorsunuz. Dolayısıyla bu karar, rutini yürütmeyi bize tekrar kazandırdığından dolayı Beyoğlu için çok önemli. Bölgedeki tüm tarihi varlıkların envanterini çıkardık ve buna dayalı bir imar planı hazırladık. İmar planı iptal edildiğinde iptal gerekçelerine baktığımda gerçekten üzülmüştüm. Çünkü bir şehrin önüne ‘Dur’ dediğinizde, heyecanı, bütün gelişmesi ve motoru durduruyorsunuz demektir” dedi.



İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı Tayfun Kahraman

‘Bu karar plansızlıktan kurtarır ama...’

Danıştay’ın verdiği kararla ilgili İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı Tayfun Kahraman şöyle konuştu: “Biz bu kararlara karşı çıkarken, Beyoğlu’nun bir turizm gettosuna dönüştürülmek istenirken tarihi ve kültürel yapısını kaybetmemesi gerektiğini savunduk. Danıştay’ın bu kararı Beyoğlu’nu bir plansızlıktan kurtaracaktır ama tarihi ve kültürel sıkıntıları artıracaktır. Alınan karar Beyoğlu’nda Narmanlı Han ve diğer tarihi yapıların da dönüşümünü hızlandıracaktır.”



Habertürk 


Geri Dön