29 / 03 / 2024

Beyoğlu kentsel dönüşüm projesi 2013!

Beyoğlu kentsel dönüşüm projesi 2013!

Kasımpaşa, Sütlüce-Örnektepe, Tarlabaşı ve Okmeydanı olmak üzere dönüşümün 4 bölgede sürdürüldüğü Beyoğlu’nda ilk çalışmalar Tarlabaşı’nda başladı. Beyoğlu kentsel dönüşüm projesi kapsamında orta vadede 30 bin konutun yenilenmesi hedefleniyor…



Beyoğlu’nu, en çok İstanbul kokan ilçe olarak tanımlasak yeridir. Filmlere ve romanlara konu olmuş İstiklal Caddesi ve çevresindeki sokakları ile her ülkeden ve milletten insanı kucaklayan ilçe yalnızca ikamet edilen, ekonomik ve sosyal faaliyetlerde bulunan bir kent parçası değil aynı zamanda başlı başına bir medeniyet ve yaşam biçimi… Böylesi özel bir lokasyonun dönüşümü de elbet büyük olur. Öyle de oldu; “Büyük Dönüşüm” sloganı ile yenileme çalışmalarının başladığı Beyoğlu’nda 4 ana bölgede derin çaplı kentsel dönüşüm projeleri hazırlandı.


Beyoğlu kentsel dönüşüm projesi 2013!


Dönüşüm 4 bölgede olacak

Beyoğlu’nda kentsel dönüşüm çalışmaları 4 bölgede sürdürülecek. Bu bölgeler sırasıyla Kasımpaşa, Sütlüce-Örnektepe, Tarlabaşı ve Okmeydanı…


Örnektepe’de yıkımlar yapıldı

Beyoğlu'nda kentsel dönüşüm çalışmaları Tarlabaşı'ndan sonra Örnektepe'de başladı. Yıkımların yapıldığı Örnektepe bölgesinde ise yakında yapım aşamasına geçilmesi planlanıyor. 25 bin metrekare alanda gerçekleşecek olan proje kapsamında  Örnektepe’de 87 bina ve 295 bağımsız birim dönüşecek. 


Beyoğlu kentsel dönüşüm projesi 2013!


Kasımpaşa’da 55 bin metrekarelik alan yenilecek

Kasımpaşa'da Piyalepaşa Bulvarı, Fişekhane Deresi Caddesi, Tahtakadı Sokağı ile Bahriye Caddesi’nin bir kısmı dönüşüm kapsamında yenilenecek. Bölgede toplam 55 bin metrekarelik alan üzerinde yürütülecek kentsel dönüşüm projesinde konutların yanı sıra alışveriş alanları ve 2 bin 500 araçlık otopark inşa edilmesi planlanıyor. 


Sosyal yönü yüksek bir Sütlüce 

Beyoğlu kentsel dönüşü çalışmalarının ikinci ayağı olan Sütlüce-Örnektepe projesi, 2 etap halinde gerçekleştirilecek. Üst kotlarında düzenlenen teras bahçeler, değişken malzeme kurgusu, ışık ve gölge oyunları ile kitlenin mevcut doku ile bütünleşmesi sağlanan projede mahalleyi çevreleyen sokaklar üzerinde de dükkan birimleri yer alacak. Mahalle ve çevre sakinlerinin kullanımına açık bir semt konağının da tasarlandığı Sütlüce-Örnektepe kentsel dönüşüm projesinde bu semt konağında kütüphane, kurs odaları, toplantı ve sergi salonu  bulunacak. Projede ayrıca jimnastik salonu, cep sineması ve kafetaryalar da yer alacak. 


Beyoğlu kentsel dönüşüm projesi 2013!


Sütlüce-Örnektepe kentsel dönüşüm projesinin 25 bin metrekare alan üzerinde hayata geçirileceğini belirten Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Sütlüce bölgesinin en önemli sorunu çarpık yapılaşma ve dayanıksız binalar, yapıların çok eski olmasından dolayı bir an evvel başlamak istediğimiz bir proje. Hazırlamış olduğumuz proje 25 bin metre karelik bir alanı kapsıyor. Buradaki en temel sorunların başında ise kaçak, ruhsatsız ve imara aykırı yapılaşma olduğu görülüyor. Bahse konu olan yapılar, hiçbir şekilde fen ve sanat kurallarına, mühendislik kurallarına, şehircilik ve planlama ilkelerine uyulmaksızın imar planları hiçe sayılarak ortaya çıkmış yapılardır. Bu yapılaşmalar binaların taşıyıcı sistemlerinin yetersiz ve düzensiz olması, karışık taşıyıcı sistemlerin kullanılması, binaların değişik yerlerine sonradan teknik koşullara bakılmaksızın gelişigüzel eklemeler yapılması ve bu yapıların zeminden binalardan ve çevre sularından gelen etkileri karşılayabilecek durumda olmaması gibi tüm olumsuzlukları içinde barındırıyor” dedi. 


Beyoğlu kentsel dönüşüm projesi 2013!


Yabancı kuşun bile uçamadığı Tarlabaşı turizme açılacak

Londra’da uluslararası bir platformda en iyi kentsel dönüşüm projesi seçilen Tarlabaşı projesi ise 9 yapı adasında 20 bin metrekarelik alanda 269 binayı kapsıyor. 50 ile 100 metrekarelik evlerin 5’er ya da 10’ar guruplar halinde birleştirilerek bloklar haline getirileceği Tarlabaşı kentsel dönüşüm projesinde binaların içinde konutlar, alışveriş merkezleri, butik oteller ve pansiyonlar da olacak. Projenin yüzde 52’si konut, yüzde 12’si ticari, yüzde 17’si turizm ve yüzde 14’ü ofis alanlarının oluşturuyor. 


Dileyen yüzde 5 peşinatla Kayabaşı Konutları’ndan mülk sahibi olabiliyor

Tarlabaşı’nda yüzde 70 çoğunlukla projeye start verdiklerinin altını çizen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Burada en çok hassasiyet göstermemiz gereken unsur vatandaşlarımızın mağdur olmamasıydı. Tarlabaşı’nda yüzde 70 çoğunluk projeyi kabul ettikten sonra çalışmalara başladık ve bugün mülk sahibinin çoğu Tarlabaşı’ndan konut ve dükkan edindi. Kiracılara ise Beyoğlu Belediyesi’nin  TOKİ  ile yaptığı anlaşma çerçevesinde Kayabaşı Konutlarından yüzde 5 peşinatla kurasız mülk edinme hakkı tanındı. Ayrıca kimseyi mağdur etmemek için Tarlabaşı sakinlerine taşınma ve kira yardımı yaparak ihtiyaçları olan her şeyi karşıladık” dedi. 


Beyoğlu kentsel dönüşüm projesi 2013!


50 yıllık tapu sorunu çözüldü

Okmeydanı kentsel dönüşüm projesi ile 50 yıllık tapu sorunun çözdüklerinin altını çizen Demircan, “Okmeydanı projesinde aslında büyük bir sorunu da ortadan kaldırmayı başardık. Okmeydanı’nda bulunan 6 bin binanın hiç birisinin resmi kaydı yok. 50 – 60 yıl önce Anadolu’dan gelip Okmeydanı’na gecekondularını kuran ve bütün gelecek umutlarını buraya bağlayan 80 kişinin tapusu yoktu. Vakıf arazisi olan Okmeydanı’nda gereken tüm yasal düzenlemeleri yaparak herkesin kendi arazisine sahip olmasını sağladık. Bu çalışmalar neticesinde 6 bin bağımsız bölüm için imar hakkı garantiye aldık ve tapuların dağıtımına başladık. Böylece 50 yıllık tapu meselesini ortadan kaldırarak insanların akıllarındaki soru işaretlerine de son vermiş olduk. Şuan tapu dağıtımını yapıyoruz vatandaşlarımız gerekli evraklarını getirip tapu sahibi olabiliyorlar” diye konuştu. 


Beyoğlu kentsel dönüşüm projesi 2013!


Hiçbir ödeme almadan eskisinin yerine yenisi verilecek

Dönüşüm projesi ile Okmeydanı’nı İstanbul’un en gözde semti yapacaklarının altını çizen Demircan, “Yapmış olduğumuz proje ile Okmeydanı’nı İstanbul en gözde semti yapmaya kararlıyız. Burada yapacağımız projede Okmeydanı’nda bulunan 25 bin bağımsız bölüm için hiç kimseden ek ödeme almadan daireye daire verilecek. Bir mülk sahibinin üzerinde 10 daire varsa 10 daire alacak 5 dükkan varsa 5 dükkan alacak” dedi. 


Okmeydanı’na 6 okul ve bir de üniversite yapılacak

Her şeyin modern bir şekilde tasarlandığı Okmeydanı kentsel dönüşüm kapsamında okullar, parklar, semt konakları, hastaneler, ibadethaneler, üniversite ve işyerleri de bulunacak. Yeşile geniş yer ayrılan proje kapsamında yeni 6 okul ve bir de üniversite yapılacak. 




Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com




Geri Dön