18 / 04 / 2024

Beyoğlu'nda 400 yıllık Hüseyin Ağa Camii restore edildi!

Beyoğlu'nda 400 yıllık Hüseyin Ağa Camii restore edildi!

Gölcük depreminde hasar gören İstiklal Caddesi’nin simgelerinden Hüseyin Ağa Camii, aslına uygun olarak restore edildi. Caminin Demirören Holding sponsorluğundaki tadilatı 2.5 milyon TL’ye mal oldu...




Beyoğlu’nun simge eserlerinden Hüseyin Ağa Camii, Demirören Holding’in sponsorluğuyla yapılan tadilat ve restorasyon çalışmalarıyla depreme hazır hale getirildi. Tonozları çelik halatlarla güçlendirilen caminin bütün ahşap döşemeleri, kalem işleri ve çatı makas sistemi yenilendi. Caminin orjinal mimarisinde yer almayan tuvaletler yer altına indirilerek, avlu tamamen mermerle kaplandı.


1999 yılındaki Marmara depreminde hasar gören caminin restorasyonu için Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Demirören Holding arasında 2010’da protokol yapıldı. Çalışmalarına başlamadan önce caminin röleve projesi hazırlanarak restitüsyon yapıldı. Camiye ait eski resimler, çizimler, fotoğraflar daha önceki restorasyon çalışmalarına ait bilgiler ve arşivlerde yer alan bütün kayıtlar incelenerek restorasyon projesi hazırlandı. Proje, 2011 yılında Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylandı ve çalışmalar 20 Nisan 2012’de başladı. Restorasyonun Kasım 2012’de bitmesi planlanıyordu. Ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün öngördüğü bütçe yetersiz kalınca yeniden bir bütçe yapıldı ve çalışmalar devam etti. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yapılan protokolde 1 milyon lira harcanması öngörülen proje kapsamında Demirören Holding yaklaşık 2.5 milyon lira harcayarak camiyi yeniledi ve depreme dayanıklı hale getirdi.


Neler yapıldı?

Çalışmalar kapsamında ilk olarak cephedeki çimento harçlı eklenti sıvaların ayrılması işlemi yapıldı. Kolonlara çelik hatlar ve gergi demirleri bağlanarak cami depreme karşı güçlendirildi. Kalem işleri orjinaline uygun olarak yenilendi. Kürsü, minber ve mihrab aslına uygun olarak yenilendi. Minarenin şerefeden sonraki beton bölümü sökülerek aslına uygun bir şekilde taş olarak yeniden yapıldı. Kubbe ve tonozlara mukavemet kazandırmak için özel olarak hazırlanan harç enjekte edildi. Çatı makas sistemi değiştirilerek yeniden yapıldı. Caminin çatı altına çelik hatıl dönülerek, çatı karkas sistemi eskisinden çok daha güçlü olarak yeniden yapıldı. Caminin orjinalinde yer alan ancak daha sonra yıkılan avlu duvarı harpuştaları yeniden yapıldı. Avluya mermer döşendi. Şadırvan temizlendi. Kadınlar mahfilinin tavanında volta döşeme, raspa sonucunda ortaya çıkarıldı. Camideki bütün ahşap doğramalar aslına sadık kalınarak yenilendi. Caminin orjinal halinde yer almayan tuvaletler tamamen yıkıldı ve yer altına indirilerek inşasına başlandı. Engelliler için özel tuvaletler planlandı. Üst bölüm ise abdesthane olarak düzenlenecek.  


Mimar Sinan’ın şadırvanı

Galatasaray ağalarından Hüseyin Ağa tarafından 1596 yılında yaptırılan cami, II. Mahmud tarafından 1834 yılında ihya edildi. Çıkan yangın nedeniyle uzun süre bakımsız kalan cami yüz yıl sonra bu kez Vakıflar tarafından yeniden onarıldı. Mihrabının önünde Hüseyin Ağa’nın ve yine Galatasaray ağalarından Davut Ağa’nın kabrinin bulunduğu caminin avlusunda ise sanat değeri yüksek olan Mimar Sinan’ın eseri bir şadırvan bulunuyor. Bu şadırvan Kasımpaşa Okmeydanı’nda bulunan Sinan Paşa Camii’nden buraya nakledilmiş.


Milliyet


Geri Dön