25 / 04 / 2024

Beyoğlu'ndaki riskli yapılar nasıl belirleniyor!

Beyoğlu'ndaki riskli yapılar nasıl belirleniyor!

Gezi Parkı eylemlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Esnafım mağdur oluyor" dediği Beyoğlu'ndaki yapılar tek tek, "Depreme dayanıksız" raporlarıyla sessiz bir dönüşüme sokulduğu ortaya çıktı.



Beyoğlu'nda çok sayıda esnafı isyan ettiren "dönüşüm" kararlarından bir tanesi Zambak Sokak'taki Çinçin Restoran'da yaşandı. Beş yıl önce 270 bin lira masraf yapılarak hizmete açılan ve "riskli yapı" kararı alındıktan sonra boşaltılması istenen Çinçin Restoran'ın Danıştay'a uzanan yargı mücadelesi şöyle gelişti: 2009 yılında restoran olarak hizmete giren Çinçin Restoran, daha sonra bar olarak faaliyet göstermeye başladı. "15 yıl boyunca biriktirdiğim parayla bu dükkânı açtım" diyen bar sahibi Özen Kulaçoğlu, Temmuz ayında, Belediye'den kötü bir haber aldı. Beyoğlu Belediyesi îmar ve Şehircilik Müdürlüğünce gönderilen yazıda, Çinçin Restoran'ın da faaliyet gösterdiği binayla ilgili, "Depreme dayanıksız, riskli yapı" kararı alındığı ve binanın 60 gün içerisinde tamamen boşaltılması istendi. Koruma Kurulu karanyla "tarihi eser" olarak tescillenen binanın yıkım kararırım ardından, işletme sahibi Kulaçoğlu yargı mücadelesi vermeye başladı. Avukatı aracılığıyla dava açan Kulaçoğlu, "Burası tarihi eser niteliği taşıyan ve 2005 yılında güçlendirme gören bir bina. Buna rağmerî, bir sabah belediye yetkilileri gelip 'Ceketinizi alıp burayı terk edin' diyorlar. Ben buraya yılların yatırımını yaptım. Zararımın tanzim edilmesi gerekiyor" dedi. 


OTEL YAPMAK İÇİN BEYOĞLU'NU YIKIYORLAR

"Riskli yapı" kararlan sonrası kiracıların itiraz haklarının yok sayıldığını» vurgulayan Kulaçoğlu'nun avukatı Fırat Durak, Beyoğlu Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hakkında dava açtı. 

Dava dilekçesinde, Beyoğlu Belediyesi'nin tahliye ve yıkım karan ile 6302 sayılı yasayla ilgili, kiracıların itiraz ve dava haklarını yok sayan hükümlerin iptali istendi. İdare Mahkemesi'ne açılan dava "görevsizlik" karanyla Danıştay'a gönderildi. Kentsel Dönüşüm uygulamaları sırasında mal sahiplerinin esas alındığını, kiracılann itirazlarının ise yok sayıldığım söyleyen Durak dilekçesinde, uygulamanın Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti. Beyoğlu'ndaki v ranta dikkat çekilen dilekçede, "Beyoğlu İlçesinde söz konusu binanın da aralarında bulunduğu çok sayıda flfecilli eser, bölgenin bir oteller bölgesine dönüştürülmek istenmesi sebebiyle bu yolla yıkılmaya çalışılmaktadır" dendi. 


20'YE YAKIN ESNAF TAHLİYE BEKLİYOR

Beyoğlu'nda çok sayıda esnafın, Afet Yasası kapsamında tahliye edilmeye çalışıldığına vurgu yapan Beyoğlu Kent Savunması'ndan avukat Eren Can, "Afet Yasasmda dava açma ehliyeti mal sahibine veriliyor, kiracılar yok sayılıyor. Bu kanun, rantın en yüksek olduğu Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli ve Kadıköy'de çok sert bir şekilde uygulanıyor. Şu an, Beyoğlu'nda 20'ye yalan köklü esnaf bu kanun nedeniyle yerlerinden çıkartıldı. Şu an, İstiklal Caddesi'nin başından Galatasaray'a kadar 20'ye yalan esnaftan da yerlerini boşaltmalan isteniyor" dedi. 


GEZİCİ ESNAF YERİNE PALALI ESNAF İSTENİYOR

Beyoğlu Kent Savunması'nın diğer avukatı Deniz Özgür ise, Beyoğlu'nun ekonomisinin el değiştirdiğinin altını çizdi. Özgür: "2009 yılında Beyoğlu'nun tamamını turistik bir hale dönüştürecek bir imar planı geçti. Bu plan, bölgenin turizme açılmasını, konut alanlarının yok sayılmasını öngörüyor ve buna bağlı olarak küçük esnafın yok edilmesi amaçlanıyordu. Bu yasayla Beyoğlu'nda Çinçin Bar'ın bulunduğu bina Koruma Kurulu kararıyla tarihi eser statüsüne kavuşturulmuştu. 

sermayenin el değiştirme çabası gün yüzüne çıktı. Burada, küçük esnafın belini kırarak, kendi istedikleri sermayeyi Beyoğlu'na yığmak istiyorlar. 

Özellikle Gezi'den sonra bu tip esnafa yönelik acımasız bir politika içerisindeler. Muhalif esnafları ezerek, işletmeleri kapatmaya çalışıyorlar. 

Erdoğan yerel seçimler sonrasında yaptığı konuşmada 'Yeni Türkiye'yi Beyoğlu'ndan inşa ediyoruz' demişti. 

Beyoğlu'na egemen olmak ve gezici esnafı gönderip palalı esnafım buraya yerleştirmek istiyorlar."



Taraf


Geri Dön