20 / 04 / 2024

BIG'den Azerbaycan'a Eko-Ada

BIG'den Azerbaycan'a Eko-Ada

Hazar Denizi'ndeki Zira Adası'nda sürdürülebilir bir konut ve tatil bölgesi olarak tasarlanan yapılar bütününün tasarımını Danimarkalı mimarlar Bjarke Ingels Group (BIG) yaptı.



Azerbaycan Orta Asya'nın ilk karbon salınımı düşük, ekolojik adasının master planını hazırlaması için Danimarkalı uzmanlarla çalışmayı tercih etti.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün Hazar Denizi kıyısındaki koylarından birinde yer alan, 1.000.000 m2 yüzey alanına sahip adanın master planı yedi konut gelişim bölgesi içeriyor. Azerbaycan'ın ünlü dağlarının yapısından esinlenerek tasarlanan "yedi tepe"li (seven peaks) adanın ısı üreten güneş panelleri, güneşten elektrik üreten fotovoltaik pilleri, atık su ve yağmur suyunu toplama birimleri ve bir rüzgar enerjisi türbini içermesi planlanmış.

BIG'e göre tasarım bütünüyle dış kaynaklardan bağımsız olacak. Bir başka deyişle kendi kendine yetecek ve kendi kendini arıtacak bir bölge olacak.

Genç bir Sovyet sonrası demokrasisi olarak Azerbaycan'ın milli kimliğine vurgu yapması amacıyla, ülkenin etkileyici doğal yapısı göz önünde bulundurulmuş. Başkent Bakü'nün hilal şeklindeki koyunda yer alan Zira Adası'nda BIG mimarları ve mühendisler (Ramboll) tarafından tasarlanan, Azerbaycan'ın "yedi tepe"sini temsil eden master plan, kentsel gelişme için sürdürülebilir model oluşturmasının yanı sıra, tüm kıyı boyunca görsel hakimiyetini koruyan bir sembol yapı olarak kent silüetindeki yerini alıyor.

BIG'in kurucu ortaklarından Bjarke Ingels, bölge için çok önemli olan bu ekolojik tasarım hakkında şunları dile getiriyor: "Amacımız Azerbaycan'ın doğal peyzajını esas alarak mimari bir çevre yaratmaktı. Bu yeni mimari yaklaşım, sadece `yedi tepe'li bir silüet sunmuyor, aynı zamanda hava, su, ısı ve enerjinin neredeyse bütünüyle doğal yollarla sevkiyatını ve dönüşümünü sağlayan, dış kaynaklardan bağımsız bir çevre yaratıyor. Bu tepelerden her biri kendi içinde birer 'biotop' oluşturuyorlar. Suyun devinimini sağlıyor, ısıyı depoluyor, birçok bakış açısı yaratıyor ve vadiler oluşturuyorlar. Bizim için 'yedi tepe' sadece metafor değil, aslında Azerbaycan'ın dağlık bölgelerindeki yaşam tarzını sergileyen birer model."

Geri Dön