24 / 04 / 2024

Bilge Özdemir: Artık alan değil satan düşünsün, hem de 14 gün!

Bilge Özdemir: Artık alan değil satan düşünsün, hem de 14 gün!

Emlakchi İstanbul Gayrimenkul Pazarlama'dan Bilge Özdemir TBMM’ de yasallaşan Tüketici Kanun tasarısı resmi gazetede yayımlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe gireceğini ve bunun gayrimenkulle ilgisini yazdı...



TBMM’de yasallaşan Tüketici Kanun tasarısı resmi gazetede yayımlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Kanunda; gayrimenkul sektörünü doğrudan ilgilendiren maddeler bulunmaktadır.  


Cayma hakkı:


(1) Tüketici, ondört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür. 


(2) Taşınmazın kısmen veya tamamen bağlı krediyle alınması durumunda bağlı kredi sözleşmesi, sözleşmenin kurulduğu tarihte hüküm doğurmak üzere bu maddede öngörülen cayma hakkı süresi sonunda yürürlüğe girer. Konut finansmanı kuruluşu cayma hakkı süresi içerisinde tüketiciden faiz, komisyon, yasal yükümlülük ve benzeri isimler altında hiçbir masraf talep edemez. 


(3) Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketici on gün içerisinde edinimlerini iade eder. 


Cayma hakkını anlıyorum; reklamların  yoğun etkisi, satış ofislerindeki ortamın  cazibesi, satış ofisleri içindeki yoğunluk proje aşamasında yapılan satışlar üzerinde psikolojik etki yaratabilir. Ancak; ilgili kanun tasarısında; 

“ Ön ödemeli konut satışının tapu siciline tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmesinin ise noterde düzenleme şeklinde yapılması zorunluluğu “ getirilmektedir.  “


Noter ‘ de satış vaadi sözleşmesi düzenlenmesi ve tescil, zaman gerektiren işlemdir.  Farzedelim ki; tüketici hipnoz halinde hale ne aldığını ne verdiğini bilmiyor. Noterde satmayı vaad eden firma ve satış vaadi muhatabı “ satış vaadi sözleşmesi “ için ciddi bir masraf, harç, vergi ödümesine rağmen, tüketici hipnozdan uyku moduna giriyor... Hiç bir şeyin farkında değil. 


Düşünebiliyormusunuz; 13. Gün ( uğurlu ya... ) tüketici “ cayma hakkımı “ kullanıyorum diyor; Ancak, uyanmış kış uykusundan... Satış vaadi muhatabı için; bu sürecde ödediği noter, tescil  masrafları önemli değil olsun  “ otel masrafı “. 


Soruyorum Ne olacak satmayı vaad eden firmanın hali ? Noter, tescil, zaman kaybı, masraf hangi birine yansın....  

İnanın; canı sıkılan, sağa sola hava atmak isteyen soluğu satış ofislerinde alır; hatta kız istemeye gitmeden önce konut alanlar bile olur. Zaten satış ofislerinde yemek içmek bedava ne olacak al üstüne birde “ konut “. ..14 gün keyfini çıkar; 15. Gün satan düşünsün.



ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE“ TÜKETİCİ KANUNUNUN “ GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ ÜZERİNDEKİ OLABİLECEK “ OLUMLU VE OLUMSUZ ETKİLERİNİ, ÖNERİLERİMİ “ SUNMAYA DEVAM EDECEĞİM.


Saygılarımla

BİLGE ÖZDEMİR

[email protected]   Twitter: @blgozdemir

Emlakchi İstanbul Gayrimenkul Pazarlama Ltd.Şti




Geri Dön