28 / 03 / 2024

Bilge Özdemir: Tüketici kanun tasarısında teminatlar güvenceye alır!

Bilge Özdemir: Tüketici kanun tasarısında teminatlar güvenceye alır!

Emlakchi İstanbul Gayrimenkul Pazarlama'dan Bilge Özdemir resmi gazetede yayımlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe girecek olan tüketici kanun tasarıları ile ilgili yazdığı yazısında Tüketici kanun tasarısında teminatlardan bahsetti...



TBMM’  de yasallaşan Tüketici Kanun tasarısı resmi gazetede yayımlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Kanunda; gayrimenkul alacakları ve sektörünü doğrudan ilgilendiren maddelerden biri olan “ teminatlar “ maddesidir.


Teminat Madde:

 

(1) Bakanlıkça projedeki konut adedi ya da projenin toplam bedeli kriterine göre belirlenecek büyüklüğün üzerindeki projeler için satıcının ön ödemeli konut satışına başlamadan önce; kapsamı, koşulları ve uygulama esasları Hazine Müsteşarlığınca belirlenen bina tamamlama sigortası yaptırması veya Bakanlıkça belirlenen diğer teminat ve şartları sağlaması zorunludur.


(2) Bina tamamlama sigortası kapsamında sağlanan tazminat, teminat ve benzeri güvenceler iflas veya tasfiye masasına dâhil edilemez, haczolunamaz, üzerlerine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz konulamaz. 

 

Uygulamasına katıldığım bu madde ile  gayrimenkul maliyetleri etkilenecektir. Bu etki; satış fiyatlarını %.2-5’  arasında arttırabilecektir.


Kanun tasarısında tüketiciyi güvenceye alabilecek en büyük unsur: TEMİNAT’ dır. 


Bu neyin teminatıdır ?...... Satış vaadinin teslim edilme teminatıdır.  Ön ödemeli konut satışının teslim güvencesidir. 


İyi niyetli, satış vaadi muhatabının tek beklentisi satış vaadi sözleşmesinde yer alan ve üzerinde mutabakat sağlanılan “ teknik şartname ve mahal listesine “ uygun konutunu teslim almaktır. 


Önerim; Teminat maddesi adetsel, hacimsel, finansal kriterlere bağlı kalınmaksızın “ her proje için “ uygulanmalıdır. 


Teminat güvencesi ışığında sözleşmeden dönme maddesi tekrar değerlendirilmelidir. Satmayı vaad eden firmalar zaten kanuni düzenlemeye ihtiyaç olmadan sıkıntıya düşmüş satış vaadi muhatabına konut teslim sürecine kadar esneklik göstermekte, yardımcı olmaktadır.


Saygılarımla

BİLGE ÖZDEMİR

[email protected]   Twitter: @blgozdemir

Emlakchi İstanbul Gayrimenkul Pazarlama Ltd.Şti



Geri Dön