19 / 04 / 2024

Bilge Özdemir: Tüketici kanunu kooperatif ve ticari mülkleri kapsamalı!

Bilge Özdemir: Tüketici kanunu kooperatif ve ticari mülkleri kapsamalı!

TBMM’ de yasallaşan Tüketici Kanun tasarısı resmi gazetede yayımlandıktan 6 ay sonra da yürürlüğe girecek. Kanunda; gayrimenkul sektöründe sadece konut üreticilerini doğrundan ilgilendiren maddeler bulunmakta...



Gayrimenkul sektöründe YAP - SATCILIKDAN; SAT – YAPCILIĞA geçişle işin kuralları değişmeye başladı. Gayrimenkul sektörü geldiği nokta itibarı ile YAP’ dan çıktı; çünkü artık projeler geldikleri büyüklükle sermaye gücü olarak SATMADAN yapılamaz noktaya geldi. Ancak, YAPIM süreçinde SATIŞLARI TAMAMLANAMAYAN projelerin söylemi MAKET’DEN DEĞİL.... GERÇEK’TEN OLDU.

İlgili maddeler tek tek ele alındığında, kanun tasarısının sadece “ konutları “ yani “ mesken “ olarak kullanılan alanları kapsadığını  görüyoruz.

Tüketici kanunundaki düzenleme ile; SAT - YAP’ ın sadece konutlara yönelik olduğu görüşü ile hareket edilmektedir. Oysaki günümüzde MİX USED kavramı ile projeler Konutlarla birlikte Ofisler, AVM, Mağazalar gibi ticari alanlardan oluşmaktadır. 

Bu tarz karma projelerde ilgili yasanın işleyişi nasıl olacaktır ? 


SAT-YAP tarzında ticari alan satışlarından dolayı sıkıntıya düşen projeler yokmudur ? 

Yıllarca konut   Kooperatiflerinde yaşanan sıkıntılar  unutulmamalıdır. 

İlgi kanun; Konut üretimi yapan kooperatifleri kapsayabilecekmidir? 

Önerim; Ticaret Kanunu tasarısında yer alan konut tanımına, ticari gayrimenkulleri kapsayacak şekilde GAYRİMENKUL tanımı getirilmesi ve Ön satış işlemine, konut kooperatif üyeliğinin eklenmesidir.


ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE“ TÜKETİCİ KANUNUN “ GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ ÜZERİNDEKİ OLABİLECEK “ OLUMLU VE OLUMSUZ ETKİLERİNİ, ÖNERİLERİMİ “ SUNMAYA DEVAM EDECEĞİM.



Geri Dön