19 / 04 / 2024

Bilgen Özdemir: Yabancılara satışta kendimizi mi dolduruyoruz?

Bilgen Özdemir: Yabancılara satışta kendimizi mi dolduruyoruz?

Emlakchi İstanbul Gayrimenkul Pazarlama Şirketi'nden Bilgen Özdemir özellikle de Arap ülkelerinden yoğun bir talebin olduğu yabancılara satışta kendi kendimizi mi dolduruyoruz isimli bir başlık attı...



Sık sık gazetelerde “ yabancıya gayrimenkul satışlarının patladığı “  söylemi ile karşılaşıyoruz. Özelliklede Arap ülkelerinden yoğun bir talebin olduğunu söylüyoruz.


Ekonominin seyrine göre tapu kaynaklı gayrimenkul satışları son yıllarda yıllık 350.000 ile 450.000 adet arasında değiştiğini gözlemliyoruz. Elde ki bilgiler  2012 yılının ilk 6 ayında yabancılara 3 bin 107 adet gayrimenkul satışı yapılırken, yasanın uygulanmasıyla birlikte 2013 yılının ilk 6 ayında yabancılara 7 bin 145 adet gayrimenkul satışı gerçekleştiğini açıklamaktadır. 

Bu veriler yasanın konuya kazandırdığı işlerliği ortaya koymaktadır. Bu durumda rahatlıkla yıllık 15-20.000 konutun yabancılara satılabileceğini ve her yıl bu trendin artarak yükselebileceğini ön görmektedir.

Peki bu tabloda  Arapların yeri ne?  Kendi dertleri ile uğraşan Arap yarım adasının son dönem taleplerine baktığımızda ; Suudi Arabistanlılar, Kuveytliler,Iraklılar, Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları, Ürdünlüler  gözükmektedir. Gerçekleşen satışların yüzdelik dilim içinde payı  % 10-20  seviyerindedir.

İşin özü; yıllık ortalama 400 bin satışın, yüzde beşini yabancılara yapmaya çalışıp, onun içinden yüzde birlik Arap müşteri bulup yabancılara satış patladı, Araplar sırada demek biraz polyanacılık olmuyor mu?

Tabi ki umutlu olmak, yabancı ülkelerden ülkemize potansiyel yaratmak ülkemiz adına önemli bir görev; bu görevi ülkemizin tanıtımı adına çok önemsiyorum. 

Ancak; Arap Yarım adasının Amerika ve Avrupa ülkelerinde yaptığı gayrimenkul  yatırımlarında gösterdiği çömertliği ülkemizde göremiyorum.  

BİLGE ÖZDEMİR

Emlakchi İstanbul Gayrimenkul Pazarlama Ltd.Şti 


Geri Dön