25 / 04 / 2024

Bilim Makine yerli makine oranını yüzde 85'e çıkardı!

Bilim Makine yerli makine oranını yüzde 85'e çıkardı!

Yılda iki büyük ölçekli çimento fabrikasını anahtar teslimi kurma kapasitesine sahip olan Bilim Makine, çimento sanayiinin yerli makine üretimi oranını % 15’ten % 85’e çıkardı.



Sahip olduğu mühendislik ve teknoloji sayesinde yılda iki büyük ölçekli çimento fabrikasını anahtar teslimi kuran Bilim Makine, Sanko Grubu için Türkiye’nin en çevreci çimento fabrikasını kurarken, Eren Holding’e de Türkiye’nin ve Avrupa’nın tek hat ile üretim yapan en büyük çimento tesisini inşa etti. Türkmenistan’da da 3 çimento fabrikası kuran Bilim Makine, yaptığı Ar-Ge çalışmalarıyla çimento sanayiinin yerli makine üretimi oranını da yüzde 15’ten yüzde 85’e çıkardı. 


Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Makine Mühendisliği Fakültesi mezunu olan bir süre üniversitede asistanlık yaptıktan sonra sanayiye geçip önce Güriş Makine’de proje müdürü olarak çalışan Mehmet Cemal Bilim, girişimci ruhuyla 1991 yılında kendi firması Bilim Makine’yi kurarak, çimento sanayiine yönelik üretimler yapan fabrikalarda revizyon, iyileştirme ve performans artırma çalışmalarına başladı. Bugün Türkiye’nin ağır sanayi kuruluşları arasında yer alan ve Bursa Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde 35 bin metrekarelik kapalı alanda 1.200 kişi çalışanı ile üretimlerini sürdüren Bilim Makine, kendi tasarım ve projelerini yurtdışı firmalarının verdiği dizayn garantileri, kapasite, enerji ve yakıt tüketimi emisyon değerleri ve garantileri ölçüsünde taahhüt ederek anahtar teslimi fabrikalar kuruyor. 


‘En çevreci’ ve ‘en büyük’ fabrikayı kurdu 


Bilim Makine’nin hayata geçirdiği büyük projeler arasında Sanko Grubu’nun Bartın’da yıllık 1 milyon 200 bin ton klinker üretim kapasitesine sahip çimento fabrikası ile Eren Holding’in Mersin Taşucu’ndaki Medçem Çimento fabrikası bulunuyor. Bilim Makine Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cemal Bilim son dönemde hayata geçirdikleri büyük projeleri şöyle anlattı: “Sahip olduğumuz teknoloji ile Sanko Grubu’na Bartın’da fabrika yaptık. Bartın projesinin yakıt tüketimi ve emisyon değerleri bakımından Türkiye’deki en çevreci ve en performanslı fabrika. Bartın projesinin ardından geçen yılın temmuz ayında devreye aldığımız yıllık 3 milyon 300 bin ton klinker üretim kapasiteli Eren Holding’in Medcem Çimento fabrikası da Türkiye’nin tek fırınlı ilk en büyük kapasiteye sahip fabrikasıdır. Bu tesisin yapımında fırın ve değirmenler gibi özel imalata sahip olan ekipmanlarla birlikte yaklaşık 23 bin ton imalat, 33 bin ton da montaj yapıldı. Türkiye’nin ve Avrupa’nın tek hat ile üretim yapan en büyük çimento fabrikasını yapmaktan ve böyle bir referansa sahip olmaktan gururluyuz.” Bilim Makine’nin halihazırda devam eden projeleri arasında dizayn, tasarım, projelendirme, mühendislik kendisine ait olmak üzere Elazığ Baskil ilçesinde 5 bin ton/gün kapasiteli çimento fabrikası da bulunuyor. 


Yerlilik oranını yüzde 85’e çıkardı 


Cemal Bilim, Türkiye’nin ağır sanayi kuruluşları arasında yer aldıklarını, Türkiye’deki en kapasiteli ve en büyük tezgahlara sahip olduklarını vurguladı. Bilim, makine parkurunda 7 metre çapında 22 metre boyunda 150 ton ağırlığındaki tek bir parçayı işleyebilecek Türkiye’nin en büyük torna tezgahı ile 3 metre eninde 130 milimetre kalınlığında sac levhayı soğuk bükebilen tezgah da bulunduğuna dikkat çekti. Mühendis kadrosunu geliştirerek Ar-Ge çalışmalarına önem verdiklerini dile getiren Cemal Bilim, bu çabalarıyla çimento sanayiinin yerli makine üretimi oranını da yüzde 15’ten yüzde 85’e çıkardıklarının altını çizdi. Bilim, “Bugüne kadar yurt ışından getirilen çimento değirmenleri, değirmen seperatörleri, 500 tondan 1.200 ton kapasiteye kadar yapılan kırıcılar ile fırınlar bu çalışmaların meyveleridir. Muhtelif kapasitelerde Apron Feeder tasarımı ve imalatı da bize aittir. Bunun yanında yine gerek Türkiye içinde ve dışında çimento fabrikalarında kullanılan pek çok ekipman ve yedek parça dizayn, imalat, demontaj ve montajını da yapmaktayız. Yurtdışında da imalatı tamamlanan projelerimiz mevcut. Türkmenistan’da 3 adet çimento fabrikasının yerli imalat, ekipman temini ve montajı tarafımızdan tamamlanmış durumdadır” dedi. Öte yandan Bilim Makine, gerek Türkiye içinde, gerekse yurtdışında çimento fabrikalarında kullanılan pek çok ekipman ve yedek parça dizayn, imalat, demontaj ve montajını da yapıyor.


'Yatırımlar devam ettikçe çimento ihtiyacı devam edecek'


Çimento üretiminde arz fazlası olduğu iddialarına da yanıt veren Bilim, Türkiye’de altyapı ve kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiğine işaret ederek, “Yeni yerleşim alanlarının, limanların, havaalanlarının, yolların inşaatları devam ettiği sürece, kısaca Türkiye’nin yatırımları devam ettiği sürece çimento ihtiyacı da devam edecektir. Yakın çevremizdeki komşularımız stabil hale geldiği zaman oralar da büyük oranda çimento ihtiyacı Türkiye’den karşılanacaktır. Türkiye’de ve dünyada çimentoya daha uzun yıllar ihtiyaç duyulacak” diye konuştu.


Dünya


Geri Dön