19 / 04 / 2024

Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü'ne 890 milyon Euro kredi desteği sağlandı!

Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü'ne 890 milyon Euro kredi desteği sağlandı!

Avrupa'nın en büyük, Dünya'nın tek seferde inşa edilen en büyük hastanesi olan 1.2 Milyar Euro tutarındaki Ankara Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü'nün proje finansmanı 890 Milyon Euro tutarındaki kredi sözleşmesi imzalandı.



DİA Holding tarafından hayata geçirilecek Türkiye'nin sağlık alanındaki en büyük Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) Projesi ve Avrupa'nın en büyük, Dünya'nın tek seferde inşa edilen en büyük hastanesi olan 1.2 Milyar Euro tutarındaki  Ankara  Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü'nün proje finansmanı kredi sözleşmesi imzalandı. 


Projenin finansmanında kullanılacak 890 Milyon Euro tutarındaki kredi Türkiye Garanti Bankası A.Ş., DenizBank A.Ş., Türkiye İş Bankası A.Ş., Finansbank A.Ş., Siemens Financial Services, Garanti Bank SA Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. ve UniCredit BankAustria AG tarafından sağlandı. UniCredit Bank Austria AG'nin finansal danışman olarak rol aldığı projede finansman sağlayan kuruluşlardan Siemens Financial Services AG bugüne kadar sağlık sektöründe verdiği en büyük kredi dilimini bu proje için sağladı. 


Sağlık Bakanlığı'nın Kamu Özel İşbirliği Modeli ile inşa edilecek Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü'nün Proje Finansman Sözleşmesi 27 Mart 2015, Cuma günü İstanbul Bomonti IC Hilton Hotel'de düzenlenen törenle imzalandı. Proje, Kamu Özel İşbirliği Modeli ile sağlık alanında Türkiye'de gerçekleştirilmesi öngörülen projeler arasında finansman anlaşması imzalanan en büyük proje olma özelliğini taşımaktadır. 


15 ve 18 yıl vadelerden oluşan 890 milyon Euro tutarındaki finansman sözleşmelerinin imza töreni, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek w Bakanlıklardan üst düzey yetkililerin katılımları ile gerçekleşti. DİA Holding Yönetim Kumlu Başkanları Murat Çeçen ve Hassan Gozal'ın ev sahipliğinde düzenlenen imza törenine projeye finansman sağlayıcı kuruluşların üst düzey yetkilileri de katıldı. 


Konuşmacılar arasında Türkiye Garanti Bankası Genel Müdür terdımcısı Ebru Dildar, DenizBank A.Ş. Genel Müdürü Hakan Ateş, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yirdımcısı Suat İnce, Finansbank A.Ş. Genel Müdür Nkrdımcısı Ömür Tan, Unicredit Bank Austria AG ve Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'yi temsilen Genel Müdür Vddlli Niccob Ubertalli yer aldı. 


Kamu Özel İşbirliği Modeli, dünyadaki yaygın uygulamalarından ömek alınarak özel sektör ile işbirliği halinde uygulamaya geçirilen ve kamunun temel işlevlerinde yatırım, finansman ve kalite bakımından önemli bir yükü kamunun üzerinden alarak, vatandaşa çağdaş standartlarda hizmet sunulmasını öngören yeni bir yatırım ve işletme modelidir. Bu modelde, sağlık hizmetlerinin bugüne kadar olduğu gibi tümüyle kamu tarafından sunulması, hastane kampüsünün finansmanının, inşaasının ve işletmesinin ise özel sektör tarafından üstlenilmesi öngörülmektedir. Bu doğrultuda kamunun önemli oranda tasarruf sağlaması, hizmetlerde kalitenin ve verimliliğin yükselmesi tasarlanmakta.


Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü, 1.3 milyon metrekarelik kapalı alanıyla, "Avrupa'nın en büyük, ve dünyanın tek kontrat altında yapılan en büyük hastane kompleksi"olacaktır. 3.804 yatağıyla günde ortalama 5.0001 acil olmak üzere 50.000 hastaya hizmet verecek olan kampüste 8.000'den fazla sıhhi ve gayrisıhhi personele istihdam sağlanacak.


Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü'nün Ankara ve çevre illerin yanı sıra ülkemizi, uluslararası sağlık turizminde öne çıkaracak bir bölgesel çekim merkezi haline getirmesi ve çevre ülkelere de hizmet sunması öngörülmekte.


DİA Holding, Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü Projesi'nin yanısıra Mersin Entegre Sağlık Kampüsü Projesi'nin 272 Milyon Euro büyüklüğündeki kredi sözleşmelerini Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlı/nun katılımı ile 21 Kasım 2014 tarihinde imzalamıştır. 1259 yataklı hastanenin inşaatı hızla devam etmektedir. DİA Holding Yönetim Kumlu Üyesi Mehmet Ali Bayar, "Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü, Türkiye'de Kamu Özel İşbirliği Modeli altında bir kreditör konsorsiyumuyla kredi sözleşmesi uluslararası standartlarda imzalanmış en büyük projedir. Bu anlaşma bu özelliği ile bir milattır. Bilkent Kampüsü, tamamlandığında 1.3 milyon metrekare inşaat alanı ve 3.804 yatağıyla Avrupa'nın en büyük, Dünya'nın ikinci büyük hastanesi olacaktır. Keza dünyada tek seferde inşa edilmiş en büyük hastane olma özelliğine de sahip.


Sabah 67. yıl


Geri Dön