20 / 04 / 2024

BİM'in yeni konsepti FİLE, yerel zincirleri harekete geçirdi!

BİM'in yeni konsepti FİLE, yerel zincirleri harekete geçirdi!

BİM'in FİLE markasıyla discount formatın dışında farklı bir konsept çalışması içinde olması, yerel zincirleri harekete geçirdi. Kendilerine sıkı bir rakip daha geleceğini düşünen yereller birleşmek için düğmeye bastı...



BİM'in yeni konsepti FİLE, yerel zincirleri harekete geçirdi. Şirketler birleşme görüşmelerine başladı


BİM'in FİLE markasıyla discount formatın dışında farklı bir konsept çalışması içinde olması, yerel zincirleri harekete geçirdi. Kendilerine sıkı bir rakip daha geleceğini düşünen yereller birleşmek için düğmeye bastı. Onur Marketleri'nin Genel Müdürü Cemal Özen, "Yereller arasında birleşme ya da satın alma olmak zorunda. Şu anda File ile ilgili karşımıza ne çıkacak diye bekliyoruz" dedi. 


KARAR HIZ KAZANDI 


Yerel zincirlerin birleşmesinin, sektördeki kâr marjının iyice daralmasından dolayı zaten gerekli olduğunu belirten Özen, "Bu birleşme olmalıydı. Ancak şimdi bu karar hızlandı. Netice 2 yıla yayılacaksa şimdi 6 ay içinde gerçekleşmek zorunda. Ayrıca yerel zincirler de File örneğinde olduğu gibi kendine yeni bir konsept belirlemeli" dedi. Sektör temsilcileri birleşme görüşmeleri yapan perakende zincirlerini şimdilik açıklamazken, özellikle 2015'in sektörde büyük satın almalara tanık olacağını belirtiyor. 


BAŞKA ÇARE YOK 


Ortak hareket etme dışında bir çıkışın olmadığını belirten uzmanlar, "Bu dönemde çoğu perakendeci ciro olarak büyürken aşırı rekabet nedeniyle pazarı sübvanse ederek ayakta durma mücadelesi vermeye başladı. Bütün bu olumsuzluklara ilaveten güçlü sermaye yapısı, daha nitelikli insan kaynağı, sağlam teknolojik altyapısı ve ekonomik gücün verdiği elverişli satın alma şartlarına sahip küresel rakipleriyle baş etmek zorunda kalan ulusal-yerel tedarikçi ve perakendeciler için hayat bundan sonra daha zor ve çetin geçecek" diye konuştu. 


FARKLI BİR MODEL OLACAK


BİM, geçtiğimiz günlerde Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na açıklamada bulundu. Şirketin yönetim kurulunun yeni konsepti onayladığı belirtilen açıklamada, "FİLE markası altında yeni bir perakende modelinin tasarlanması, denenmesi ve gerektiğinde uygulamaya geçirilmesi için tüm çalışmaları yapmak üzere Şirket İcra Kurulu'nun yetkilendirilmesine karar vermiştir" denildi. Sektör temsilcilerine göre FİLE ile birlikte sektördeki rekabet daha da kızışacak.


Özge Yavuz/Sabah 


Geri Dön