18 / 04 / 2024

Bina 10 kattan fazlaysa taş ve cam yünü kullanılmalı!

Bina 10 kattan fazlaysa taş ve cam yünü kullanılmalı!

İZODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İnşaat Mühendisi Ertuğrul Şen, Londra'da yaşanan yangınının sonrasında, Türkiye'deki binaların yangına karşı dayanıklılık durumunu açıkladı..



İZODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İnşaat Mühendisi Ertuğrul Şen, Londra'da yaşanan yangınının ardından, Türkiye'deki binaların yangına karşı dayanıklılığı konusunda açıklamalarda bulundu.


Bazı yasakların çiğnendiğinin tespit edildiğini belirten Şen, "Yangın Yönetmeliği'ne göre 10 katın üzerindeki cephelerde plastik malzemeden daha pahalı olan taş ve cam yünü denilen yanmaz malzemelerin kullanılması gerekiyor." dedi.


Türkiye'de yangın yönetmeliği gereğince 28.5 metreden fazla binaların dış cephesinde plastik köpük kullanılmasını yasak. 28.5 metreden az olan yapılarda ise dış cephe tamamen plastik köpükle kaplansa da zeminin üzerindeki 1.5 metre ile pencere kenarlarının yanmaz taş ve cam yünüyle çevrilmesi gerekiyor.


'PLASTİK KÖPÜK MALZEMESİ KULLANILIYOR'


İZODER Başkan Yardımcısı Şen, Londra'daki binada çıkan yangının yayılmasına neden olan yangın geciktirici malzemesi ‘Poliizosiyanurat' (PIR)'ın Türkiye'de çok fazla tercih edilmediğini, ancak Türkiye'de de 28.5 metre üzerindeki rezidans tipi konutlarda yasak olmasına rağmen plastik köpük malzemesi kullanıldığını tespit ettiklerini açıkladı.


"10 KATIN ÜZERİNDEKİ CEPHELERDE TAŞ YÜNÜ KULLANILMALI"


Şen, "Yangın Yönetmeliği'ne göre 10 katın üzerindeki cephelerde plastik malzemeden daha pahalı olan taş ve cam yünü denilen yanmaz malzemelerin kullanılması gerektiğini" söyledi. Şen, ayrıca "Bir kamu hastanesi ve bazı 10 katın üzerindeki rezidanslarda plastik köpük malzeme tespit ettik. İlgili birimlere durumu bildirdik" şeklinde açıklamalarda bulundu.



'TÜRKİYE'DEKİ DAHA İYİ DEMEKTİR'


"Yangın geciktirici malzemesi ‘PIR' Türkiye'de kullanılmıyor. Çünkü yangın mevzuatımız buna izin vermiyor, uygun da değil. Londra'daki yangın yönetmeliği uygun görüyorsa bizim yönetmeliğimiz daha iyi demektir. Bu maddenin dış cephe mantolamada kullanılması beni çok şaşırttı. Türkiye'de bu ürünü üreten sanayici yok. Çünkü piyasası çok az. Yanıcılık hassasiyeti olduğu için de piyasası yok. Terasa May'in de söz konusu yangın yönetmeliğini inceletme talimatı vermesi de burada bir sorun olduğunu gösteriyor"



Habertürk



Geri Dön