27 / 04 / 2024

Bina aidatı ödenmezse ne olur?

Bina aidatı ödenmezse ne olur?

Binalarda ortak alanların giderlerini kat maliklerinin karşılaması gerekiyor. Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça eşit olarak aidatı ödemesi gerekiyor. Peki, bina aidatı ödenmezse ne olur?



Bina aidatı ödenmezse ne olur?

Kat Mülkiyeti Kanunu'nda bina aidatı ile ilgili yasal hükümlere yer veriliyor. Kanunun gereğince,  kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak ödenmesi gerekiyor. 


Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;  katılmakla yükümlü oluyor. 


Hepimizin de bildiği üzere, her  anataşınmazın (site, rezidans, apartman, bina, AVM vs.) ortak giderleri bulunuyor.  Bu giderler de kat maliklerince karşılanması gerekiyor.  Peki, kat malikleri hangi ne kadar aidat öder?


“Genel Giderler” Kat Mülkiyeti Kanunu’nda (KMK), “eşit paylı” ve “arsa payına oranlı” olarak ikiye ayrılıyor. Bu bağlamda;


1. Eşit Olarak Ödenecek Genel Giderler:


Aralarında başka bir anlaşma yoksa, kat maliklerinin tümü “kapıcı, bahçıvan, kaloriferci, bekçi, teknisyen gibi personel giderlerine” eşit olarak katılmakla yükümlü oluyor. (KMK, m:20/1)


Bu konularda arsa payının farklı oluşu dikkate alınmıyor; ancak oybirliği ile aksine sözleşme yapılması mümkün oluyor. 


2. Arsa Payı Oranında Ödenecek Genel Giderler:


Aralarında başkaca bir akit yoksa, kat maliklerinin her biri “anagayrimenkulün sigorta primlerine; bütün ortak yerlerin bakım, onarım, koruma gibi giderlerine; ortak tesislerin işletme giderlerine; yönetici aylığı gibi diğer giderlere” kendi arsa payları oranında katılmakla mükellef oluyor. 


Kat malikleri kendi aralarında anlaşarak veya Yönetim Planı’nı buna uygun olarak yürürlüğe sokarak bu oranları değiştirebiliyor. 


Peki, aidat ödemeseniz olur mu?

KMK 20/c’ye göre ortak gider aidat ve avansları ödemekten kaçınılamıyor. Aidat, öncelikli alacaktır ve her halükarda bunu ödemekle yükümlü oluyorsunuz. 


Aidatın bir kısmını ödememek mümkün mü?

Alt katta oturanların asansör kullanmadığını öne sürerek bu giderden kaçınma şansı yoktur. Bunun gibi, hiçbir kat malikinin ortak yerlerdeki kullanma hakkından cayması veya bağımsız bölümünün durumu dolayısı ile tesislerden/ortak yerlerden faydalanmadığını öne sürerek giderlerden kaçınması mümkün değil. 


Bina aidatı ödenmezse ne olur?

Kat Mülkiyeti Kanunu esaslarına göre, ortak gider ve avansı gününde ödemeyenler için aylık yüzde 5 oranında gecikme tazminatı uygulanıyor. 


Eğer kat maliki aidatını ödememekte ısrar ederse; temerrüt faizinin yanı sıra İcra İflas Kanunu 67. M’ye göre yüzde 40 inkar tazminatı da ödettirilebiliyor. KMK, 22’ye göre, borçlu kişinin bağımsız bölümü (daire, dükkan vs.) diğer kat maliklerine lehine ipotek ettirilebiliyor. 


Bina yönetiminin oluşturulması!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön