14 / 05 / 2024

Bina alanı nasıl hesaplanır?

Bina alanı nasıl hesaplanır?

İnşaatı yapılacak bir yapının, "bina alanı" imar durum belgesinde yer alan verilerden yola çıkılarak hesaplanıyor. Hesaplamada arsa alanı ve TAKS kullanılan bina alanı nasıl hesaplanır?



Bina alanı nasıl hesaplanır?

Bina alanı veya diğer bir ifade ile bina oturum alanı, yapını arsa üzerinde ne kadar alan üzerinde konumlandırılacağını ve kaç katlı olarak inşa edileceğini belirliyor. Peki bina alanı nasıl hesaplanır, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Bina alanı hesabı..

Bina alanı hesabı için belediyeden alınan imar durum belgesinde yazan TAKS değeri ile arsa alanı çarpılıyor. Ortaya çıkan sonuç, bina oturum alanını gösteriyor.


TAKS oranları, 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişkenlik gösterip; hesaba bazı alanlar dahil edilmiyor. TAKS'a dahil edilmeyen alanlar şu şekilde sıralanıyor:


Ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler ve arkatlar, yangın merpenleri, toprağa dayalı asansör boşlukları, ışıklıklar, zemine oturan avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergole, kameriye, üstü açık veya örtülü zemin terasları, bahçe duvarı ve istinat duvarı gibi yapılar, kontrol kulübeleri ile tamamen toprağın altında kalan otopark, açık otopark, sığınak ve tesisat hacimleri ve ana binadan ayrı ve toprağın altında kalan yakıt depoları, su depoları, su sarnıcı ve gri su toplama havuzu taban alanı...


Örnek bina oturum alanı hesabı..

1000 metrekarelik arsanın imar durum belgesinde TAKS değerinin 0,20 ile 0,40 arasında belirlendiğini düşünelim:

* TAKS'ın 0,20 olarak seçilmesi halinde bina oturum alanı 200 metrekare olup; 6,5 katlı bir bina yapılabilirken;

*TAKS'ın 0,40 olarak alınması halinde ise bina oturum alanı 400 metrekare olup; 3,5 katlı bir bina yapılabiliyor.



Bina oturum alanı nedir?
TAKS (Taban alanı kat sayısı) nedir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön