29 / 03 / 2024

Bina enerji kimlik belgesi alma zorunluluğu!

Bina enerji kimlik belgesi alma zorunluluğu!

Bina enerji kimlik belgesi; binanınızın enerji sınıfının belirlendiği binanın enerji tüketimi ve karbon salınım sınıflandırmasını gösteren belgeye deniyor. İşte, bina enerji kimlik belgesi alma zorunluluğu!



Bina enerji kimlik belgesi alma zorunluluğu!

Binanınızın enerji sınıfının belirlendiği binanın enerji tüketimi ve karbon salınım sınıflandırmasını gösteren belgeye bina enerji kimlik belgesi deniyor. Kısaca bu belgeye ekb’de deniyor.  


Bina enerji kimlik belgesinin binaların enerji tüketimini, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için alınması gereken bir belge olarak karşımıza çıkıyor.


Enerji kimlik belgesi derecelendirme yapılarak düzenleniyor. Bu derecelendirme göre A ve G harfleri aralığında yapılıyor. A verimli binayı, G ise verimsiz binayı ifade ediyor. Bir bina olması gereken yapı ve yalıtım standartlarını tam olarak sağlıyorsa C enerji sınıfını alıyor.


Bina enerji kimlik belgesi ile binanızın enerji ihtiyacının yanı sıra kullanılan ısıtma biçimi de belirtiliyor. Bina enerji kimlik belgesi enerji kimlik belgesi uzmanı tarafından düzenleniyor. Peki, Bina enerji kimlik belgesi almak zorunlu mu?


Bina enerji kimlik belgesi alma zorunluluğu!

Enerji kimlik belgesi yeni binalarda iskan yani yapım izni alınması için zorunlu oluyor. Mevcut binalarda ise  1 Ocak 2011′den itibaren 2017'ye kadar yapılması gerekiyor.


Enerji kimlik belgesi mevzuatında bulunan binalarda enerji performansı yönetmeliğine göre 50 metrekare ve üstü bütün binalar için enerji kimlik belgesi alınması gerekiyor. 


Bina enerji kimlik belgesi alabilmek için gereken belgeler;

*Mimari Proje

*Isı Yalıtım Projesi

*Elektrik Projesi

*Mekanik Tesisat Projesi ( Isıtma, Soğutma, Havalandırma)


Bina enerji kimlik belgesi nasıl hazırlanır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön