25 / 04 / 2024

Bina enerji kimlik belgesi nasıl hazırlanır?

Bina enerji kimlik belgesi nasıl hazırlanır?

Binanızın enerji sınıfının belirlendiği belgeye enerji kimlik belgesi deniyor. Bu belge yetkili Enerji Verimliliği Danışmanlık şirketleri tarafından düzenleniyor. Peki, bina enerji kimlik belgesi nasıl hazırlanır?



Bina enerji kimlik belgesi nasıl hazırlanır?


Bina enerji kimlik belgesi enerji israfının önlenmesi, çevrenin korunması ve enerji tüketiminin en aza indirgenmesi için gerekli oluyor. Bu belge ile kullandığınız yakıt harcadığınız enerji ve doğaya yaydığınız sera gazı emisyonu hesaplanıyor ve  binanızın doğa dostu olup olmadığı tespit ediliyor. 


Enerji kimlik belgesi yeni binalarda iskan yani yapım izni alınması için zorunlu oluyor. Mevcut binalarda ise  1 Ocak 2011′den itibaren 2017'ye kadar yapılması gerekiyor. Yeni binalarda enerji kimlik belgesini  Enerji Verimliliği Danışmanlık  (EVD) şirketleri tarafından eğitime alınmış ve EKB Uzmanı olarak yetkilendirilmiş proje müellifi olarak görev yapan Enerji Kimlik Belgesi Uzmanları enerji kimlik belgesi düzenleyebiliyor. Fakat mevcut binalarda ise Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Daire Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) Şirketinden bina enerji kimlik belgesi alınabiliyor. Peki, EKB uzmanları bina enerji kimlik belgesini nasıl hazırlıyor?


Bina enerji kimlik belgesi nasıl hazırlanır?

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Enerji Kimlik Belgesi Uzmanına bir yönetici paneli oluşturuyor. Bu yönetici paneline sadece EKB Uzmanı tarafından erişiliyor.Uzman yönetici paneline bakanlığın ona vermiş olduğu kullanıcı adı ve şifresiyle girerek yapınızın bilgilerini bakanlığın veritabanı’na girip sistemin hesaplaması için hesaba yoluyor. Sistem hesaplama yaptıktan sonra Sertifikalandırma bölümünden Enerji Kimlik Belgesinin sertifikası oluşturuluyor. Aynı zamanda belgenize bir numara veriliyor. Bu numarayı belgenin üzerinde görebiliyorsunuz. 

 

F  Enerji Kimlik Belgesinin, hazırlanan binanın tamamı için hazırlanması gerekli oluyor. Ayrıca,isteğe bağlı olarak, kat mülkiyetini haiz her bir bağımsız bölüm veya farklı kullanım alanları için ayrı ayrı düzenlenebiliyor.


Enerji kimlik belgeleri A ile G harfi arasında bir enerji sınıflandırması alıyor. A verimli binayı, G ise verimsiz binayı ifade ediyor.  Eğer olması gereken standartlardan daha iyi bir yapı ise B ve A enerji sınıflarını alabiliyor. C enerji sınıfı binalar ise  olması gereken azami standartları sağladığını gösteriyor. 


Hangi binalar enerji kimlik belgesi alabilir?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön