18 / 04 / 2024

Bina enerji kimlik belgesi süresi!

Bina enerji kimlik belgesi süresi!

Enerji kimlik belgesi binaların enerji tüketimini sınıflandırıyor. Enerji kimlik belgesini 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yapılan binalarda zorunlu olarak karşımıza çıkıyor. Peki, bina enerji kimlik belgesi süresi ne kadar?



Bina enerji kimlik belgesi süresi!


5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgeye enerji kimlik belgesi deniyor. 


Enerji kimlik belgesi binaların enerji tüketimi ve sera gazı salınımını A ile G arasında sınıflandırıyor.  Bir binanın enerji sınıfı mevcut bina için hesaplanan tüketim değerleri ile aynı binanın, aynı yerde yasalarda belirtilen asgari şartlarda imal edilmesi durumunda oluşacak tüketim değerlerinin birbirine oranlanmasıyla belirleniyor. 


Asgari şartları sağlayan bina enerji sınıfı endeksinde 100 puan alacakken daha verimli binalarda bu rakam düşüyor, daha verimsiz binalarda ise artıyor. 


Enerji Kimlik Belgesi, mecut binalar için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, bünyesinde enerji kimlik belgesi uzmanı istihdam eden enerji verimliliği danışmanlık şirketleri tarafından düzenleniyor.  Enerji Kimlik Belgesi'nin binanın tamamı için hazırlanması zorunlu tutuluyor. Ayrıca isteğe bağlı olarak kat mülkiyetini haiz her bir bağımsız bölüm veya farklı kullanım alanları için ayrı ayrı düzenlenebiliyor.


1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yapılan binalarda zorunlu olarak alınan Enerji Kimlik Belgesinin mevcut binalar için de 2017 yılına kadar alınması gerekiyor. 10 yıl geçerliliği olacak belgenin bir suretinin, her tür alım-satım ve kiralama işleminde karşı tarafa verilmesi gerekiyor. 


Binalarda enerji kimlik belgesi nasıl alınır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön