18 / 04 / 2024

Bina enerji sınıfını yükseltmek için ne yapılabilir?

Bina enerji sınıfını yükseltmek için ne yapılabilir?

1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yapılan binalarda zorunlu olarak alınan Enerji Kimlik Belgesinin mevcut binalar için de 2017 yılına kadar alınması gerekiyor. Peki, bina enerji sınıfını yükseltmek için ne yapılabilir?



Bina enerji sınıfını yükseltmek için ne yapılabilir?

Enerji kimlik belgesi 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgilerin yer aldığı belge olarak karşımıza çıkıyor. 


Yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlanmalı ve inşaa edilmesi gerekiyor.  C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskan ruhsatı almamış oluyor. 


Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu bulunmuyor. Mevcut binalar halihazırdaki ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimi, aydınlatma armatürleri verimliliği gibi parametrelerine bağlı olarak A sınıfından G sınıfına kadar her sınıf Enerji Kimlik Belgesi alabiliyor. Peki, bina enerji sınıfını yükseltmek için neler yapılabilir?


Mevcut bir binanın Enerji Sınıfını yükseltmek için bazı tadilat işlemlerinin yapılması gerekiyor. Bina dış duvar ve çatısına yalıtım yaptırılabiliyor, sıhhi sıcak su güneş panelleriyle sağlanabiliyor, aydınlatma, ısıtma ve soğutmada enerji verimli ürünler kullanılabiliyor.  Dikkat edilmesi gereken nokta ise hesaplamalarda sadece binanın kendisine ait bilgilerin hesaplamalarda kullanılacak olması olarak karşımıza çıkıyor. 


Örneğin kullanılan beyaz eşya, televizyon, split klima gibi eşyalar ve kullanım alışkanlıklarından kaynaklanan farklılıklar binanın Enerji Sınıfına etki etmiyor. 

 

Eski binalarda enerji kimlik belgesi için son tarih!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön