19 / 04 / 2024

Bina güçlendirme nasıl yapılır?

Bina güçlendirme nasıl yapılır?

Kentsel dönüşümde binanızın güçlendirilmesi gerekiyorsa, güçlendirme yaptırmak için atacağınız adımları ve size ne kadara mal olacağını işin uzmanından öğrendik. İşte bina güçlendirme nasıl yapılır? sorusunun yanıtı...




Kentsel dönüşüm kapsamında 'Bina Deprem Risk Raporu' almak için Bakanlık yetkili bir kuruluşa tek binadan tek kişinin tapusu ile birlikte müracaat etmesi yetiyor. Bundan sonrası ise yetkili kuruluşun kontrolünde gelişiyor. Müracaattan sonra binayı incelemeye gelen teknik ekipler, çalışmaları sonucunda risk raporunu hazır hale getiriyorlar. Yaptırdığınız risk raporunda karşınıza çıkabilecek sonuçlar ise; bina riskli, bina riskli değil veya bina güçlendirilmeli olarak kategorilere ayrılıyor.  


Yetkili kuruluş, hazırladığı Risk Raporu'nu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü'ne sunarak süreci devam ettiriyor. Sunulan rapora bağlı olarak söz konusu binanın yenilenmesi gerekiyorsa Bakanlığa talepte bulunuluyor. Binanın güçlendirilmesi için projeler hazırlatılarak, belediyeden ruhsat alınıyor. En sonunda da Bakanlık yetkili kuruluşla bina güçlendirme için sözleşme yapılarak, çalışmalar başlatılıyor. 


Bina güçlendirme nasıl yapılır?


Bina takviyelerle güçlendiriliyor.. 

Sizin de binanınızın güçlendirilmesi gerekiyorsa, yapacaklarınızı ve tüm bu çalışmaların maliyetlerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkili kuruluşlarından Artyol Mühendislik Genel Müdürü Sinan Türkkan'a sorduk. Bina güçlendirme nasıl yapılır? sorusunun detayları..


Sinan Türkkan bina güçlendirmeyi, “Kentsel dönüşüm kapsamında binaya güçlendirilmesi gerektiğine dair rapor verilirse, takviyelerle depreme karşı dayanıklı bir bina haline getirme çalışmaları” şeklinde tanımlayarak, vatandaşların yapması gerektiklerini şu şekilde anlattı, “Lisanslı bir kuruluşla anlaşma sağlandıktan sonra, kuruluş söz konusu binada incelemeler yapar. Burada en önemli nokta ise, binanın neden riskli olduğunu ortaya koymak. Bu ortaya çıkarıkdıktan sonra çözüm önerileri getirilir ve karar verilir”. 


Bina güçlendirme maliyeti..

Bina güçlendirme maliyetinin binanın risk durumuna göre değiştiğini söyleyen Sinan Türkkan, “Bina güçlendirme maliyeti daire başına ortalama 10 bin – 15 bin TL'yi bulabiliyor. Bir bina güçlendirme çalışmasında karşılaşılabilecek en yüksek maliyet 20 bin TL'yi geçmiyor” dedi.  


Bina güçlendirme çalışmalarından da bahseden Türkkan, “Demirleri ortaya çıkarıyor, temizliyor ve sıva ile kapıyoruz. Türkiye'de de bulunan karbon malzemelerle kolonları sararak, dayanıklılığını arttırabiliyoruz” açıklamasında bulundu. 


Deprem Risk Raporu'na itiraz hakkı var..

Bina için hazırlana risk raporunun Bakanlık'ta onaylanma süresi 10 gün. Bu süre zarfında binanızın riskli olduğu onaylanırsa, tapuya bu şekilde şerhi düşülerek bina kat maliklerine bu konuda bakanlıkça tebligat yapılıyor. Tebligattan sonra ise kat maliklerinin 15 gün içinde hazırlanmış Deprem Risk Raporu'na itiraz hakları bulunuyor. İtiraz uzman kişilerce oluşturulmuş kurulda görüşülüp karara bağlanıyor. Bu sonuca göre de bina riskli ise yenileniyor. 


Karşı çıkanları bekleyen cezalar.. 

Binanız; Deprem Risk Raporu sonucu Riskli ise binanızın yıkılıp yeniden inşaası için bina kat maliklerinin 2/3 oranında çoğunluğu sağlaması gerekiyor. Bu çoğunluk sağlandıktan sonra muhalif olan 1/3 kısım bakanlıkça yapılan son uyarılara rağmen riskli binalarının yıkımı için çoğunluğa uymaz ise öncelikle hakları kat maliklerine açık arttırma ile satılacak bu yöntem ile satılamayan kısım devletçe kamulaştırılıyor. 



Şebnem BER/Emlakkulisi.com 



Geri Dön