19 / 04 / 2024

Bina inşaat harcını kim öder?

Bina inşaat harcını kim öder?

Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yapılan ilave ve tadiller de dahil her türlü bina inşaatı, inşaat veya tadilat ruhsatı bina inşaat harcına tabi tutuluyor. Peki bina inşaat harcını kim öder?



Bina inşaat harcını kim öder?

Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yapılan ilave ve tadiller de dahil her türlü bina inşaatı, inşaat veya tadilat ruhsatı bina inşaat harcına tabi tutuluyor.


Konut veya işyerlerinin kullanılış tarzlarının dağiştirilmesi (konutun işyerine veya harca tabi olmayan işyerinin harca tabi işyerine dönüştürülmesi) halinde de bu değişiklik tadilat sayılarak ek harca tabi tutulur. 

 

İnşaata ruhsatsız başlanması halinde de harç alacağı doğmuş sayılır. Bu hükümlerin yürürlüğe girmesinden önce inşa edilmiş olan binaların yüzölçümlerine ilave veya binada tadilat yapılması halinde harç, binanın toplam yüzölçümüne göre tabi olduğu tarife esas alınarak ve yalnız ilave edilen kısmın yüzölçümü üzerinden hesaplanır. 

 

Bu hükümlerin yürürlüğe girdiği tarihten sonra inşa adilmiş olan binalarda tadil veya ilaveler yapılması halinde harç, 

binanın önceki yüzölçümü ile ilave kısmın yüzölçümü toplamı üzerinden hesaplanır. Ancak, daha önce aynı konut ve işyeri birimleri için ödenmiş bulunan bina inşaat harcı yeniden hesaplanan harçtan mahsup edilir. 


Bina inşaat harcını kim öder?

Bina inşaat harcı mükellefi, Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


-Bina inşaat harcını inşaat, ilave veya tadilat için inşaat ruhsatı alanlar öder. 

 

-İnşaata ruhsatsız başlanılmasından mükellef, inşaat ruhsatı almak mecburiyetinde olanlardır. 

 

-Binanın kullanış tarzının değiştirilmesi halinde mükellef, binanın sahipleridir. 


Bina inşaat harcı 2014!


Geri Dön