28 / 03 / 2024

Bina inşaat maliyetleri, yüzde 3.9 oranında arttı!

Bina inşaat maliyetleri, yüzde 3.9 oranında arttı!

Gelecek yıl ödenecek emlak vergisinin belirlenmesinde dikkate alman iki unsurdan biri olan bina inşaat maliyetleri, yüzde 3.9 oranında artırıldı. Arsa değerlerindeki artışında en az yüzde 4.5 dolayında olması bekleniyor.



Gelecek yıl ödenecek emlak vergisinin belirlenmesinde dikkate alman iki unsurdan biıi olan bina inşaat maliyetleri, yüzde 3.9 oranında artırıldı. Arsa değerlerindeki artışında en az yüzde 4.5 dolayında olması bekleniyor. Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2015 yılında ödenecek emlak vergilerinin Maliye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları 2015 yılında ödenecek emlak vergileri hesabında bina inşaat maliyetlerinde yüzde 3.9'luk artış yaptı. Bir diğer unsur arsa değeri artışının da yüzde 4.5 olması bekleniyor hesabında dikkate alman bina inşaat maliyetlerinde yüzde 3.9 oranında artış yaptı. Fabrika binasından otel, hastane binalarına, banka binalarmdan benzin istasyonlarına, okul ve yurt binalarından meskenlere kadar 22 ayrı grupta toplanan binaların metrekare normal inşaat maliyet bedelleri aynı oranda artırıldı. Mesken binalarında lüks inşaatın metrekare bedeli bin 930 liradan 2 bin 6 liraya, 2. sınıf inşaat maliyet bedeli de 861 liradan 895 liraya çıkarıldı. Emlak vergileri, bina inşaat maliyetindeki artış ve binanın üzerinde bulunduğu arsanın asgari değerindeki artışa göre belirleniyor. 


3.9 Emlak vergisi nasıl artacak? 


2014 yılında 100 metrekarelik evi için 302 lira emlak vergisi ödeyen bir kişi, arsa değerinin yeniden değerleme oranının yarısı düzeyinde artırılması durumunda gelecek yıl 315 lira vergi ödeyecek. 


Habertürk 


Geri Dön