24 / 04 / 2024

Bina onarımı için karar çoğunlukla alınır!

 Bina onarımı için karar çoğunlukla alınır!

Bir binada onarım yapılacak ise bunun için tüm kat maliklerinin ittifakla karar vermesi gerekmez. Onarım için karar çoğunlukla alınır




Bir binanın çatı katında oturuyorum. Çatımız felaket durumda, elbette bundan ben zarar görmekteyim. Tüm kat malikleri yaptırma konusunda hemfikir ama bir kat maliki karşı, kendisi dairesini satacağından söz edip para vermek istemiyor. Bunu nasıl hallederiz? • Ö.M.


Bir binada onarım yapılacak ise bunun için tüm kat maliklerinin ittifakla karar vermesi gerekmez. Onarım için karar çoğunlukla alınır. Hatta daha ileri gideyim, gecikmesinde zarar olan hallerde ve acil onarım gerektiren durumlarda karar dahi beklenmez onarım yapılır. Bu onanma tüm bağımsız bölüm malikleri katılmak zorundadır. Katılmak istemeyen olursa, onarım yine yapılır ama onarım sonrasında para vermek istemeyen kat maliki aleyhine icra takibi yapılır ve bu para icra marifeti ile alınır. Doğrusu icra marifeti ile de para ödemek istemeyenlere tavsiyem, gerçekten çok ama çok haklı olduğunuz kesin ise takibe itiraz edin, değil ise takibe itiraz etmeyin. Çünkü itiraz halinde takip durur, ancak mahkeme marifeti üe itiraz iptal olunursa bu defa borç yüzde 40 zamlı olarak ödenir. Normal masrafı ödemeyen biri için yüzde 40 zamlı ödemek ağır bir müeyyidedir. Onun için itiraz edecek olanların iyi düşünmesi lazım. Bir de artık ortak yaşamaya alışmak zorundayız. Üst kattakinin tepesine yağmur suyu akıyor ise ben alt katta ‘bana ne’ diyemem.


Soruyu soran okuyucuma not: Mektubunda geçmişe yönelik olarak “Toplanmışlar para yaptırmışlar” diye bir ifade var bunun manasını çözemedim, dolayısı ile yanıtımda bu ifade ile ilgili bir husus bulamayacaktır.

Posta/Tamer Heper


Geri Dön