19 / 04 / 2024

Bina Tamamlama Sigortası, konutzede olmaktan koruyor!

Bina Tamamlama Sigortası, konutzede olmaktan koruyor!

Maketten veya ön ödemeli konut satışlarını kapsamına alan Bina Tamamlama Sigortası, müteahhitin işini zamanında tamamlayamaması ya da iflası durumunda tüketiciyi 'konutzede' olmaktan koruyor



Maketten veya ön ödemeli konut satışlarını kapsamına alan Bina Tamamlama Sigortası, müteahhitin işini zamanında tamamlayamaması ya da iflası durumunda tüketiciyi 'konutzede' olmaktan koruyor 


Mali sıkıntıya düşerek, arka arkaya iflas eden inşaat şirketleri yüzünden vatandaşlar kimi zaman mağdur olabiliyor. Bu mağduriyeti önlemek adına 2013 yılında Tüketici Kanunu'na, ön ödemeli konut satışları için Bina Tamamlama Sigortası maddesi eklendi ve geçen yıl da Bina Tamamlama Sigortası resmen başlatıldı. 


Bina Tamamlama Sigortası, proje sahibi müteahhitler tarafından yaptırılıyor. Yani, artık projeden konut satın almak istediğinizde, proje sahibi firmanın Bina Tamamlama Sigortası olup olmadığını sorgulamanız gerekiyor. Böylelikle ön ödeme yaparak konut aldığınızda, tüm birikimlerinizi güvence altına alabilirsiniz. 


Müteahhitin projeyi söz verdiği tarihten önce bitirememesi ve müteahhit şirketin iflası veya müteahhitin hayatmı kaybetmesi durumunda devreye giren bu sigorta, parasını ön ödeme olarak müteahhit firmaya emanet etmiş kişilerin mağdur olmaması için güvence sunuyor.


Sigorta şirketi projeyi denetliyor 


Sigorta şirketleri bu poliçeye sahip müteahhitleri, poliçe gereği üç ayda bir denetliyor. 

Müteahhittin projede nasıl ilerlediğinin Vç finansal durumunun denetlenmesi, tüketiciye de güven veriyor. Ancak ürüne proje sahiplerinin ilgisinin yeterli seviyede olmadığını da belirtmemiz gerek. 


Devlet bu ürünle tüketicinin birikimlerini koruyor 


JLT Türkiye İş Geliştirme Direktörü Kerim Gürkan: Devlet bu ürünle, birikimlerini müteahhitlere veren tüketicileri, bu müteahhitlerin sözlerini tutamaması ve tüketicileri mağdur etmesi riskine karşı güvenceye alıyor. 

Tüketiciler bu ürün sayesinde verdikleri paranın, söz verilen zamanda kendilerine ya bir ev ya da bu paranın finansal maliyetiyle birlikte kendilerine geri ödenmesi konusunda teminat almış oluyorlar. 


Müteahhitlerin satın alacağı bu sigortanın arkasında kuvvetli bir sigortalama ve finansal derecelendirme/okuryazarlık tecrübesi olan sigorta şirketlerinin olması gerekiyor. 

Ne yazık ki ürüne gerek proje sahipleri gerekse de sigorta şirketleri tarafından sınırlı nbir ilgi olduğunu söyleyebiliriz. Arzın az olmasından kaynaklanan talep sıkıntısını da görüyoruz. Ayrıca genel şartların sigorta şirketlerini ürküttüğürfü söyleyebiliriz.


 Taraflara faydaları neler? 

Müteahhitlere 

-Yasal yükümlülükleri olan bir teminatı banka kredilerini tüketmeden ve teminat mektubu almadan bulabilirsiniz. 

- Yasa gereği sigorta şirketinin müteahhiti denetlemesi ile proje yönetim ve finansal risk kontrolü sağlanmış oluyor. 


Tüketicilere 

- Birikimleriniz teminat altına alınmış oluyor. 

- Proje sahibinin iflası ya da projeyi zamanında bitirememesi durumunda sigorta devreye girerek binanın tamamlanmasını ya da birikimlerinizi geri almanızı sağlıyor. 


Bina Tamamlama Sigortası'nın güvenceleri 


Ana teminatlar: 

- Satıcının iflas etmesi, 

- Satıcının gerçek kişi olması durumunda mirasçıların mirası reddetmesi şartıyla ölümü,

- Satıcının sözleşmede taahhüt edilen teslim tarihini müteakip bir yıl içinde konutu tamamlayamaması. 


Ek teminatlar 

- Sözleşmenin kat karşılığı yapılması halinde arsa sahibine ait menfaatler, 

- Proje kapsamında yer alan dükkan, ofis gibi ticari nitelikteki taşınmazlar, 

- Deprem, yanardağ püskürmesi, toprak kayması, fırtına, dolu, yıldırım, sel ve su baskınları gibi doğal afetler nedeniyle projenin tamamlanamaması, 

- Kredi ile alınan taşınmazlar için kredi verenin ya da konut finansmanı kuruluşunun sorumluluğu.  


Posta



Geri Dön