23 / 04 / 2024

Bina tamamlama sigortası nasıl olacak?

Bina tamamlama sigortası nasıl olacak?

Bakanlıkça projedeki konut adedi ya da projenin toplam bedeli kriterine göre belirlenecek büyüklüğün üzerindeki projeler için bina tamamlama sigortası zorunlu oluyor. Peki, bina tamamlama sigortası nasıl olacak?



Bina tamamlama sigortası nasıl olacak?

Tüketici hakları kanunu gereğince; Bakanlıkça projedeki konut adedi ya da projenin toplam bedeli kriterine göre belirlenecek büyüklüğün üzerindeki projeler için satıcının ön ödemeli konut satışına başlamadan önce; kapsamı, koşulları ve uygulama esasları Hazine Müsteşarlığınca belirlenen bina tamamlama sigortası yaptırması veya Bakanlıkça belirlenen diğer teminat ve şartları sağlaması zorunlu oluyor.


Bina tamamlama sigortası kapsamında sağlanan tazminat, teminat ve benzeri güvenceler iflas veya tasfiye masasına dâhil edilemiyor, haczolunamıyor, üzerlerine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz konulamıyor. 


Peki, bina tamamlama sigortası nasıl olacak? Bina tamamlama sigortası yürürlüğe girdi mi?


Bina tamamlama sigortasının kapsamı, koşulları ve uygulama esasları Hazine Müsteşarlığınca belirlendi. Bu sigorta 11 Mart 2015 tarihinden itibaren maketten konut satışlarında zorunlu oluyor.


İnşaat şirketi, maketten konut satışına başlamadan önce zorunlu olarak bina tamamlama sigortası yaptıracak. 


Sigorta, inşaat şirketinin iflasını ya da projede belirtilen süre içinde konutu tüketiciye teslim edilememe risklerini kapsayacak. 


Riskin gerçekleşmesi halinde sigorta şirketi, tüketicinin konut için yaptığı peşinat ve taksitler dahil tüm ödemeleri yasal faizi ile birlikte ödeyecek.


İnşaat şirketinin projeye aykırı hareket etmesi ile kamu kurumlarının herhangi bir nedenden projeyi durdurması sigorta kapsamının dışında tutuldu. 


Sigortanın primlerini inşaat şirketi ödeyecek ve primler sigorta şirketleri tarafından serbestçe belirlenecek. 



Bina tamamlama sigortası nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön