29 / 03 / 2024

Bina tehlike sınıflandırması!

Bina tehlike sınıflandırması!

Hangi binalar yangın için yüksek tehlike sınıflandırmasına giriyor? Hangi binalar düşük tehlike kapsamına giriyor? Merak ediyorsanız bina tehlike sınıflandırması için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Bina tehlike sınıflandırması!

Binalar, binanın özelliklerine ve binada yürütülen işlem ve operasyonların niteliğine bağlı olarak yangın tehlikesi sınıflandırmasına dahil ediliyor.


Konu ile ilgili husus "Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik" kapsamında yer alıyor. Binalar, düşük tehlike, orta tehlike ve yüksek tehlike olmak üzere 3 grupta toplanıyor. 


Söz konusu hükümler yönetmeliğin 19. maddesinde yer alıyor.


Bina tehlike sınıflandırması

Madde 19 - Bu Yönetmelik kapsamında olan bina veya bir bölümünün tehlikesi, yangının başlama ve yayılması, yangın esnasında ortaya çıkan duman ve gazlar, patlama tehlikesi gibi bina veya yapıda bulunanların yaşamları ve emniyetleri için potansiyel tehlike oluşturan faktörlerin izafi tehlike dereceleri anlamındadır.


Bina veya bir bölümünün tehlike sınıfı, binanın özelliklerine ve binada yürütülen işlem ve operasyonların niteliğine bağlı olarak saptanır. Eğer bir binanın çeşitli bölümlerinde değişik tehlwke sınıflarına sahip maddeler bulunuyorsa en yüksek tehlike sınıflandırmasına göre uygulama yapılır.


Bina veya bir bölümünün tehlike sınıflandırması aşağıda tanımlanan şekilde düşük, orta ve yüksek olarak yapılır.


a) Düşük tehlike, bünyesinde kendi kendine yayılan bir yangının oluşmasına imkan vermeyecek şekilde düşük yanabilirliğe sahip malzemelerden oluşur. Konutlar, ibadethaneler, hastaneler, okullar, kütüphaneler, müzeler, bürolar, restoran oturma alanları, tiyatro, oditoryum ve benzeri yerler bu kapsamdadır.


b) Orta tehlike, orta hızla ve önemli miktarda duman çıkararak yanma olasılığı bulunan malzemelerden oluşur. Otopark, fırın, çamaşırhane, restoran servis alanları, kuru temizleyici, deri üretimi, ticarethaneler, kağıt üretimi, postane, yayın evi, matbaa, otomobil tamirhaneleri, tekstil üretimi, lastik üretimi, marangozhane ve benzeri yerler bu kapsamdadır.


c) Yüksek tehlike, çok hızlı olarak yanma olasılığı bulunan veya patlama tehlikesi bulunan malzemelerden oluşur. Uçak hangarları, yanıcı sıvı ve gazların üretildiği, depolandığı ve dağıtıldığı yerler, tutuşma sıcaklığı 38 0C dan düşük yanıcı madde kullanılan yerler, plastik, plastik köpük ve benzeri madde üretim yerleri ile boyahaneler bu kapsamdadır.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön