24 / 04 / 2024

Bina vergisi ne kadar?

Bina vergisi ne kadar?

Konut, işyeri ve bina gibi gayrimenkul sahiplerinin her sene ödemek ile yükümlü olduğu bina vergisi ne kadar? Bina vergisi için ödenecek tutar nasıl hesaplanıyor? İşte bina vergisi hesaplamaları...



Bina vergisi ne kadar?

Türkiye sınırları içerisinde yer alan gayrimenkuller için ödenmesi gereken bina vergisi için ödenecek bedeller, her sene yeniden değerleme oranlarına bağlı olarak değişiyor.


Gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden emlak vergisi oranları hesaplanarak, ödenecek bina vergisi bulunuyor. "Bina vergisi ne kadar?" sorusunu yanıtladıktan sonra 2013 yılı bina vergisi oranlarına değinelim.


2013 yılı bina vergisi oranları:

Normal Yörelerde:

Meskenlerde      Binde 1

Diğer Binalarda Binde 2

Arazilerde Binde 1

Arsalarda Binde 3


Belediye sınırları ve Mücavir alanlarda:

Meskenlerde      Binde 2

Diğer Binalarda Binde 4

Arazilerde Binde 2

Arsalarda Binde 6


Bina vergisi ne zaman ödenir?

Bina vergisi iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin ilk taksitleri, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksitler ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor. Buna göre ikinci taksitler için bu ay içerisinde belediyelere gidilerek ödeme yapılması gerekiyor.


Bilindiği üzere vergi ödemeleri, gayrimenkullerin bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Ancak, gayrimenkulün bir başka şehirde olması halinde vergi ödemesi tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.



Bina vergisi nasıl ödenir?



Geri Dön