20 / 04 / 2024

Bina vergisi ne zaman ödenir?

Bina vergisi ne zaman ödenir?

İşyeri, konut ve bina gibi gayrimenkul sahiplerinin her sene ödemeleri gereken bina vergisi ne zaman ödenir? Hangi aylarda bina vergisi ödemeleri yapılıyor? İşte sorularınızın yanıtı...



Bina vergisi ne zaman ödenir?

Gayrimenkul sahiplerinin ödemek ile yükümlü olduğu bina vergisi her sene iki eşit taksit halinde belediyelere ödeniyor. İsteyenler vergi borcunu birinci taksit dönemi içerisinde tek seferde ödeyebiliyor. Peki bina vergisi ne zaman ödenir? Bina vergisi hani aylarda ödenir?


Bina vergisi ile ilgili esaslara yer verilen Emlak Vergisi Kanununda yer alan bilgilere göre bina vergisi 1. taksitleri 1 Ocak ile 31 Mayıs arasında ödeniyor.


Bina vergisi 2. taksiti ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor. Buna göre, içinde bulunduğumuz ay içerisinde tüm gayrimenkul sahiplerinin bina vergisi borçlarının 2. taksitini ödemeleri gerekiyor.


Bilindiği üzere vergi ödemeleri, gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye yapılıyor. Gayrimenkulün bir başka şehirde bulunması durumunda ödemeler tüm bankalardan PTT ve havale yolu ile yapılabiliyor.


Bina vergi değeri:

Arsa ve araziler için, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun asgari ölçüde birim değer tespitine ilişkin hükümlerine göre takdir komisyonlarınca arsalar için her mahalle ve arsa sayılacak parsellenmemiş arazide her köy için cadde, sokak veya değer bakımından farklı bölgeler (turistik bölgelerdeki cadde, sokak veya değer bakımından farklı olanlar ilgili valilerce tespit edilecek pafta, ada veya parseller), arazide her  il veya ilçe için  arazinin cinsi (kıraç, taban, sulak) itibarıyla takdir olunan birim değerlere göre,


Binalar için, Maliye ve Bayındırlık ve İskan bakanlıklarınca müştereken tespit ve ilân edilecek bina metrekare  normal inşaat  maliyetleri ile (a) bendinde belirtilen esaslara göre bulunacak arsa veya arsa payı değeri esas alınarak 31 inci madde uyarınca hazırlanmış bulunan tüzük hükümlerinden  yararlanılmak suretiyle, hesaplanan bedeldir.




Bina vergi matrahı!
Bina vergisi kanunu!



Geri Dön