26 / 04 / 2024

Bina vergisi ödeme süresi!

Bina vergisi ödeme süresi!

Bina vergisi kanunu kapsamında düzenlenen vergi, gayrimenkul sahiplerinden her sene alınıyor. Peki vergi ne zaman ödenir? Bina vergisi ödeme süresi nedir? İşte bina vergisi kanunu esasları...



Bina vergisi ödeme süresi!

Yeni gayrimenkul sahibi olanlar; emlak beyanının en geç gayrimenkulün tapusunun alındığı yılın sonuna kadar yapılması gerekiyor. 


Eğer alınan gayrimenkulün inşaatı tamamlanmadıysa, inşaat tamamlandıktan ve tapu alındıktan sonra yine o yıl içinde beyanın verilmesi gerekiyor. Beyannameden bulunduktan sonra kişi artık bina vergisi yükümlüsü oluyor.


Peki bina vergisi ne zaman ödeniyor? Vergi ödemesi nereye yapılıyor? Bina vergisi ödeme süresi nedir? Diye soruyorsanız hemen yanıtalayalım.


Bina vergisi, gayrimenkulün bağlı olduğu belediyelere ödeniyor. Vergi ödeme süresi ise her sene Gelir İdraesi Başkanlığı tarafından yayımlanan vergi takviminde yer alıyor.


2013 yılı vergi takvimine göre emlak vergisi birinci taksitleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödendi. İkinci taksitler ise bu ay (Kasım ayı) içerisinde ödeniyor.


Bina vergisi oranları:

Normal Yörelerde:

Meskenlerde      Binde 1

Diğer Binalarda Binde 2

Arazilerde Binde 1

Arsalarda Binde 3


Belediye sınırları ve Mücavir alanlarda:

Meskenlerde      Binde 2

Diğer Binalarda Binde 4

Arazilerde Binde 2

Arsalarda Binde 6



Bina vergisi istisnası!
Bina vergisi beyannamesi örneği!


Geri Dön