23 / 04 / 2024

Bina yıkmak kentsel dönüşüm değil!

Bina yıkmak kentsel dönüşüm değil!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Kentsel dönüşüm yapmak için, mutlaka önce ileriye dönük kent planlaması, sonra mikro planlamalar, daha sonra da uygulama projeleri yapmak gerekiyor." dedi.



İzmir Büyükşehir Belediyesi, kenti ve kentliyi gözeten dönüşüm uygulamaları ile daha yaşanabilir  İzmir  için, sağlıklı ve güvenli konutlarla, kentsel mekan standartlarında yaşam alanları oluşturmayı hedefliyor. 


Bayraklı, Uzundere, Ege Mahallesi'nde ise vatandaşlarla görüşmelere devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi; Örnekköy, Ballıkuyu ve Aktepe-Emrez'de de kentsel tasarım çalışmaları yapıyor. Uzlaşma esaslı gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projeleriyle, güvenli konutlar, planlı yollar, sosyal merkezler ve yeşil alanların kente kazandırılması amaçlanıyor. 9 ayrı bölgede gerçekleştirilen kentsel yenileme çalışmalarının toplam büyüklüğü ise 4 bin 700 hektar. 


DÖNÜŞÜM VURGUSU 

Kentsel dönüşümün "yık yapıyı-yap binayı" anlayışı olmadığını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Binanın durumunun yanı sıra, işin sosyal ve kültürel boyutunu asla göz ardı etmemeliyiz. Çünkü insanı insan yapan değerlerin yaşamadığı bir kent, cansız bina yığınlarından başka bir şey değildir" dedi. Kentsel dönüşümün aynı zamanda bir "sosyal dönüşüm" olduğunu da vurgulayan Kocaoğlu, "Konu sadece binayı yıkıp yerine depreme dayanıklı bina yapmaksa, o işin basit tarafı. Kentsel dönüşüm yapmak için, mutlaka önce ileriye dönük kent planlaması, sonra mikro planlamalar, daha sonra da uygulama projeleri yapmak gerekiyor. Bu çerçeveden bakıldığında kent dönüşümü, kentiıf geleceği açısından aklı ve bilimi kullanmaktır" diye konuştu. 


Planlı alanlar da dahil pek çok bölgede "sosyal donatı alanı, sağlık ocağı ya da park" yapacak alan bulunmadığını vurgulayan Kocaoğlu, şunları söyledi: "Biz planlı ve programlı bir şekilde; kentini, insanını bilerek, kimin nerede yaşayabileceğini, toplumla nasıl bağ kuracağını, yaşamlarını nasıl geliştirip iyileştireceğini, yaşam standartlarını nasıl arttırarak sürdüreceğini bilerek kentsel dönüşüm projeleri uyguluyoruz." 


ADİL DÖNÜŞÜM 

Kocaoğlu, tüm kentsel dönüşüm projelerinde öncelikli olarak yerinde dönüşümü sağlamayı, mevcut kültürel zenginlikleri korumayı, tarihi ve kültürel mirası geleceğe taşıyarak, sosyal ve teknik altyapının güçlendirilmesini hedeflediklerini belirtti. 


İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mithatpaşa Parkı önünde tasarladığı karayolu alt geçidi için çalışmalara başladı. Trafiği aksatmamak amacıyla kara tarafında 3 şeritli servis yolu açılacak. Alanda bulunan ağaçlar fidanlığa taşınarak rehabilite edilecek ve imalat bitiminde yine aynı bölgeye dikilecek. Altgeçidin üstünde ise farklı tasarım ve peyzajlarıyla denize kesintisiz ulaşımın sağlandığı yepyeni bir meydan oluşturulacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mavişehir'den İnciraltı'na uzanan kıyı şeridinin yeniden tasarlanması hedefiyle başlatılan "İzmirdeniz - Kıyı Tasarım Projesi" kapsamında, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı Mithatpaşa Parkı önündeki uygulama için de çalışmalarını sürdürüyor. 


İzmir Büyükşehir Belediyesi, projenin ikinci etabında ise Mithatpaşa parkı önünde yapılan karayolu altgeçidinin üstünde kalan alanları Kıyı Tasarım projesi kapsamında yeniden düzenleyerek İzmirlilerin hizmetine sunacak. Kentlinin denizden ve sahilden daha rahat faydalanması, gürültüsüz ve l<;eyifli bir ortamda vakit geçirmesi ve denizle iç içe olabilmesi için uygulanacak proje, karayolu geçidi üstünde kazanılan alanların yayalaştırılıp denizle bütünleştirilmesini sağlayacak. 


Cumhuriyet


Geri Dön