19 / 04 / 2024

Bina yönetimi için gerekli defterler!

Bina yönetimi için gerekli defterler!

Kat malikleri bina toplantısında, anagayrimenkul ile ilgili esaslara karar veriliyor. Bina yöneticisinin toplantıda tutması gereken defterler bulunuyor. İşte, bina yönetimi için gerekli defterler!



Bina yönetimi için gerekli defterler!

Kat Mülkiyeti Kanunu esaslarına göre, anagayrimenkul, kat malikleri kurulunca yönetiliyor ve yönetim tarzı, kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartiyle, bu kurul tarafından kararlaştırılıyor.


Bina yönetiminin kanun gereğince oluşturulması zorunlu tutuluyor. Bina yönetimin oluşturulması için maliklerden biri toplantı yapılması adına çağrı yapabiliyor. 


İlk çağrı yapılırken, birinci toplantıda, yeter sayının sağlanamaması halinde, ikinci toplantının nerede ve hangi tarihte yapılacağı da belirtiliyor. Kat malikleri bina ile ilgili kurallara yapılan bu toplantılarda karar veriyor. 


Bina maliklerinin özel durumlar dışında yılın belli gününde toplantı düzenlemesi gerekiyor. Apartman yönetimiyle ilgili hukuki anlaşmazzlıklarda genel kurul karar defteri mahkemeye sunuluyor. 


Apartman yöneticisinin tutması ve saklamakla yükümlü olduğu defterler bulunuyor. Kat Mülkiyeti Kanununa göre,  her takvim yılının bitmesinden başlayarak bir ay içinde yönetici tarafından notere kapattırılması zorunlu oluyor. 


Defter tutulması ve belgelerin saklanması:

Madde 36 – Yönetici, kat malikleri kurulunun kararlarını protokolleri, yapılan ihtar ve tebligatın özetini ve tarihlerini ve bütün giderleri, 32 nci maddede sözü geçen deftere tarih sırası ile yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle diğer bütün belgeleri bir dosyada saklamaya mecburdur.


Bu defterin, her takvim yılının bitmesinden başlayarak bir ay içinde yönetici tarafından notere kapattırılması mecburidir.


Bu maddede yazılı görevleri yerine getirmeyen yöneticiye 33 üncü maddenin son fıkrasında yazılı cezalar uygulanır.


Bina yöneticisi nasıl atanır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön