29 / 03 / 2024

Bina yönetimi kaç kişiden oluşur?

Bina yönetimi kaç kişiden oluşur?

Bilindiği üzere bir binada sekiz ve sekizden fazla bağımsız bölümün olması durumunda, orada bina yönetiminin kurulması mecburi oluyor. Peki bina yönetimi kaç kişiden oluşur? İşte yanıtı...



Bina yönetimi kaç kişiden oluşur?

Bilindiği üzere bir binada sekiz ve sekizden fazla bağımsız bölümün olması durumunda, orada bina yönetiminin kurulması mecburi oluyor. Peki bina yönetimi nasıl seçilir? Bina yönetimi kaç kişiden oluşur? Gibi sorularınızın yanıtı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alıyor.


Kanuna göre, her yıl yapılan kat malikleri kurulu toplantısında bina yöneticisi atanıyor. Kat maliklerinin oyları ile belirlenen yöneticiler, eski yöneticiler olabiliyor.


Yönetime birden fazla kimsenin atanması ile, apartman yönetim kurulu oluşturulmuş oluyor. Peki "Bina yönetimi kaç kişiden oluşur?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Apartman ve site yönetim kanununa göre apartman yönetimi kurulu, en 3 kişiden oluşuyor. Bina yönetimi atanması ile ilgili hükümeler aşağıda sıralanıyor:


KMK: Madde 34 

Kat malikleri, anagayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye (Yönetici), kurula da (Yönetim kurulu) denir.


Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburidir. Anagayrimenkulün bütün bölümleri bir kişinin mülkiyetinde ise, malik kanunen yönetici durumundadır. Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır. Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır; eski yönetici tekrar atanabilir.


Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanır. Bu yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu olur.


Sulh mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemez Ancak haklı bir sebep çıkarsa, onu atamış olan sulh mahkemesi, değiştirmeye müsaade edebilir.


Yönetici atanırken kendisiyle yapılan sözleşmede, teminat göstermesi şart edilebilir; sözleşmede böyle bir şart olmasa bile, haklı bir sebebin çıkması halinde, kat malikleri kurulu, yöneticiden teminat göstermesini istiyebilir.


Yöneticinin ad ve soyadı ile iş ve ev adresinin anagayrimenkulün kapısı yanına veya girişte görülecek bir yere çerçeve içinde asılması mecburidir. Bu yapılmazsa, yöneticiden veya yönetim kurulu üyelerinin her birine, ilgilinin başvurması üzerine aynı mahkemece, elli Türk Lirasından ikiyüzelli Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.



Bina yöneticisi nasıl seçilir?
Bina yönetiminden istifa dilekçesi!



Geri Dön