29 / 03 / 2024

Bina yönetimi nasıl feshedilir?

Bina yönetimi nasıl feshedilir?

Kat Mülkiyetini usul ve esaslarına göre binalar bina yönetimi tarafından yönetiliyor. Kat maliklerinin ortak kararı doğrultusunda bina yönetimi seçiliyor. Peki, bina yönetimi nasıl feshedilir?



Bina yönetimi nasıl feshedilir?


Kat Mülkiyetini usul ve esaslarına göre binalar bina yönetimi tarafından yönetiliyor. Kat maliklerinin ortak kararı doğrultusunda bina yönetimi seçiliyor.


Kat malikleri bina yönetimini, kendi aralarında veya dışarıdan seçecekleri bir yöneticiye, yahut üç kişilik bir yönetim kuruluna verebiliyor.  Kat Mülkiyeti'ne göre, yönetim kurulunun oluşması için üç kişinin bulunmasını gerekiyor. Buna göre yönetim kurulu, Kat Malikleri Kurulu'nca bütün kat maliklerinin şayi ve arsa payı bakımından çoğunluğunun oyu ile atanıyor. 


Kanun bu atamanın bir yıl için yapılacağını, Kat Malikleri Kurulu'nun yıllık toplantısında bu işlemin yenileneceğini belirtiliyor. 


Yönetim kurulu üyelerinin kat malikleri arasından seçilmesi mümkün oldugu gibi, dışarıdan seçilmesi de mümkün oluyor. Kanunda, yönetim kurulu üyeliğine seçilecek kimselerde hangi niteliklerin bulunması gerektiği hususunda bir açıklık bulunmuyor. 


Ancak görevin özelliği dikkate alınırsa, bu üyelerde yine de birtakım niteliklerin bulunması gerektiği sonucuna varılıyor.  Yönetim kurulu üyelerinde aranacak şartlar (temyiz gücüne sahip, reşit olan, bedensel engeli olmayan, ahlaka, kişilik haklarına ve kamu düzenine saygılı vb.), yönetti seçiminde aranacak şartlardan farklı olmuyor. Peki, bina yönetimi nasıl feshedilir?


Sulh mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemiyor. Ancak haklı bir sebep çıkarsa, onu atamış olan sulh mahkemesi, değiştirmeye müsaade edebiliyor. 


Bina yönetiminde denetçinin görevleri!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön