25 / 04 / 2024

Bina yönetimi nasıl oluşturulur?

Bina yönetimi nasıl oluşturulur?

Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburi oluyor. Kat malikleri kurulu, apartmanın yönetimi için yönetici atayabiliyor. Peki, bina yönetimi nasıl oluşturulur?



Bina yönetimi nasıl oluşturulur?

Anagayrimenkul kat malikleri kurulunun aldığı kararlarca yönetiliyor. Kat malikleri kurulu, apartmanın yönetimi için yönetici atayabiliyor. 


Bina yönetici, kat malikleri kurulu toplantısında atanıyor. Kat malikleri kurulunun toplanması gereken vakitler, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor. 


Bina yönetimi her sene yapılan kat malikleri kurulu toplantısında yeninde seçiliyor. Görev süresi içerisinde herhangi bir problemin yaşanması dolayısı ile yöneticinin görevinden ayrılması gibi durumlarda olağanüstü kurul istenildiği zaman toplanarak, yeni yönetici atayabiliyor. Peki, bina yönetimi nasıl kurulur?


Bina yönetimi nasıl oluşturulur?

Kat malikleri, anagayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula veilebilyor; bu kimseye (Yönetici), kurula da (Yönetim kurulu) deniyor. 


* Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburi oluyor. 

 

* Anagayrimenkulün bütün bölümleri bir kişinin mülkiyetinde ise, malik kanunen yönetici durumunda sayılıyor. 

 

* Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanıyor. 

 

* Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanıyor; eski yönetici tekrar atanabiliyor. 

 

* Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanıyor.  Bu yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu oluyor. 


Sulh mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemiyor. Ancak haklı bir sebep çıkarsa, onu atamış olan sulh mahkemesi, değiştirmeye müsaade edebiliyor. 



Kiracı bina demirbaş ücreti ödemeli mi?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön