16 / 04 / 2024

Bina yönetimi nereye şikayet edilir?

Bina yönetimi nereye şikayet edilir?

Kat malikleri Genel Kurul toplantısında seçilen bina yöneticisinin kat maliklerine ve binaya karşı bazı sorumlulukları bulunuyor. Ancak bina yöneticisi görevlerini yerine getirmez ya da aksatır ise ne yapılabilir? Bina yönetimi nereye şikayet edilir?



Bina yönetimi nereye şikayet edilir?

Kat malikleri binanın sorunlarını çözmek, yeni fikirler sunabilmek için toplantılar yapması gerekiyor. Yapılan bu toplantılar Kat Mülkiyet Kanunu'na göre yılın belirli günlerinde yapılması gerekiyor. Yapılan bu genel kurul toplantısına tüm kat maliklerinin katılması zorunlu tutuluyor. Katılamayacak olan kat malikleri ise yerine bir vekil göndermesi gerekiyor. 


Taşınmaz üzerinde sekiz ve sekizden fazla bağımsız bölüm bulunuyor ise o taşınmazda bina yönetimi kurulması zorunlu oluyor. Bina yönetimi genel kurul toplantılarında seçilebiliyor. Yapılan toplantıda oy fazlası olan kat maliki bina yöneticisi olarak atanabiliyor. Bina yönetim kurulu üyeleri kat maliklerinin arasından seçilebileceği gibi dışarıdan da seçilebiliyor.


Ancak seçim yapıldıktan sonra yöneticilerin görevleri kapsamında binayı ilgilendiren tüm konular yer alıyor. Alınmaması gereken kararlar için kat maliklerine danışması gerekiyor. Seçimden sonra bina yöneticisinin görev ve sorumlulukları eksiksiz yerine getirmesi gerekiyor. Eğer yönetici görevlerin zamanında ve doğru bir şekilde yerine getirirse binada huzuru ve güveni sağlamış oluyor. Peki, bina yöneticisi bu sorumluklarını yerine getirmezse, bina yönetimi nereye şikayet edilmeli?


Bina yönetimi şikayeti nereye yapılır?


İlk olarak kat malikleri tarafından uyarılması gerekiyor. Ancak yönetici uyarıları dikkate almaz ise, kat malikleri yöneticinin görevlerini ihmal ettiği gerekçesi ile ilgili Sulh Ceza Mahkemelerine şikayet edebiliyor ve yönetici hakkında dava açılmasını talep edebiliyor. 


Bina yönetimi nasıl yapılır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön