29 / 03 / 2024

Binalara manto giydirelim 10 milyar dolar cepte kalsın

Binalara manto giydirelim 10 milyar dolar cepte kalsın

Türkiye'de, enerjinin yüzde 34'ü evlerde tüketiliyor, Ancak 24 milyon konutun yüzde 90'ı yalıtımsız.



Isı yalıtımı ile, petrol fiyatlarının 150 dolara çıktığı bugünlerde yüzde 50 tasarruf sağlamak mümkün. Üstelik 4-5 katlı binalarda ısı yalıtım yatırımı, sağlanan tasarruf ile en çok 5 yıl içinde kendini amorti ediyor

Petrol fiyatı ile birlikte doğalgaz fiyatları da hızla artıyor. Yılbaşından bu yana elektriğe de yüzde 45 zam gelince bu kış ısınmak bir hayli maliyetli olacak gibi görünüyor. Artan enerji fiyatları Türkiye'nin cari açığına da olumsuz etki yaratıyor. Türkiye'nin en büyük ithalat kalemi enerjinin faturası sürekli artıyor.

Türkiye'de, Blue Safe Mavikale markası ile ısı yalıtımında yüzde 50 pazar payına sahip Mardav'ın Pazarlama ve İş Geliştirme Koordinatörü Gülay Dindoruk, ısı yalıtımı ile ısıtma ve soğutmada yüzde 50 ortalama tasarruf sağlanabileceğini söyledi. Dindoruk bu sayede ekonomiye katkının 10 milyar doları bulabileceğine de dikkat çekti.

Dindoruk “ Türkiye'de tüketilen toplam enerjinin yüzde yüzde 33'ü binalarda, çoğunlukla da ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılıyor. Tüketilen enerjinin yüzde 75'inin ithal edildiğini ve 2006 yılı için ithalata ödenen paranın 30 milyar dolar civarında olduğunu gözönünde bulundurursak enerjiyi verimli kullanmamız şart” dedi.

Türkiye'de mantolama olarak bilinen dış cephe yalıtımı sektörünün 20-25 milyon metrekarelik bir büyüklüğe ulaşması merdiven altı üretimi ve uygulamaları da beraberinde getirmiş vaziyette. Bu durum sektörün büyük oyuncularını endişelendiriyor. Zira kötü uygulamaların sektörün tamamına zarar verdiğini düşünüyorlar.

Dış cephe mantolama sistemi Blue'Safe Mavi Kale'nin, Mardav, Dow Chemical ve Kalekim'in çözüm ortaklığı sonucu ortaya çıkan bir ürün olduğunu belirten Gülay Dindoruk bugüne kadar gerçekleştirdikleri toplam 15 milyon metrekare uygulamayla mantolama sektöründe lider marka konumuna geldiklerini ifade etti.

Dindoruk, yapılan bir maliyet analizine göre 4-5 katlı bir binanın 5 yıl içinde sağladığı enerji tasarrufu ile mantolama maliyetini çıkardığını belirtti. Özellikle kamu binalarında ısı yalıtımının yok denecek kadar az olduğuna dikkat çeken Dindoruk, “Ankara Kız Yetiştirme Yurdu'nun mantolama işini yaptık. Yıllık enerji harcamaları yüzde 63 oranında azaldı” diye konuştu.

Betonarme binaların ısıyı çok fazla kaçırdığını söyleyen Dindoruk, Türkiye'de kader gibi görünen bu büyük savurganlığa dur deme zamanının gelip geçtiğini belirtti. Dindoruk, bu tip yatırımlara Avrupa'da maliyetin üçte ikisi oranında destek verildiğini belirterek sektörün vergi teşviğini de hakettiğini söyledi.

Giydirmeyi metrekaresi 30 YTL'nin altında yapan, yanıltıyordur

Mardav Pazarlama ve İş Geliştirme Koordinatörü Gülay Dindoruk, pazarın büyümesi ile birlikte bu işi bilen bilmeyen herkesin devreye girdiğini, merdiven altı üretilen ısı yalıtım malzemelerinin kötü sonuçlar verdiğine dikkat çekti. Haksız rekabet ve standart dışı üretim ile uygulamanın sektörün tamamına zarar verdiğini kaydeden Dindoruk “Bu işte bina sakinleri arası iletişim çok önemli. Bir bina bu işi yapmış ancak kötü malzeme ve işçilikten dolayı kötü sonuç almışsa, komşularını da etkiliyor. Mantolama işine girmek isteyenleri caydırıyor.” dedi.

Dindoruk, 1 santimetre kalınlığında bile malzemeler olduğuna, ancak her şehrin hatta her semtin yalıtım malzemesi kalınlığının değişmesi gerektiğine dikkat çekti. Dindoruk şöyle konuştu:

“İstanbul'da 3, Ankara'da 4.5 santimetreden daha düşük kalınlıkta ısı yalıtım malzemesi kullanmamak lazım. Hatta İstanbul'un bazı semtlerinde ısı yalıtım malzemesi kalınlığının 4 santimetre olması gerekir. Yapıştırıcısı, ısı yalıtım levhası, düberi, sıva filesi ve sıvası ile bu mantolama işi bir sistemdir. Ayrıca tüketiciler şunu bilmelidir ki, 'Ben bu işi metrekaresi 30 YTL'nin altında yaparım' diyen bilin ki yanıltıyordur. Gerçek anlamda verim almak istiyorsanız, kaliteli ürün kullanmak zorundasınız.”

Vatan


Geri Dön