27 / 04 / 2024

Binalarda aynı metrekareyle dönüşüm mümkün mü?

Binalarda aynı metrekareyle dönüşüm mümkün mü?

Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı olan Ceren Kumbasar bugünkü yazısında, okuyucusunun sorduğu ''Küçük metrekareye mecbur muyum?'' sorusunu yanıtladı. İşte o haber...



27 yıldır Bağdat caddesi üzerinde bir apartmanda oturuyoruz. Depremden sonra apartmanımızı ihtiyacı olmadığını söyledikleri halde güçlendirdik. Buna rağmen bu yıl apartmanın kentsel dönüşüme girdiği ve yıkılması gerektiği söylendi. O günden bu yana çok sayıda müteahhitle konuştuk. Hepsi bize değişik projeler getirdiler. Sadece projeler değil evin metrekaresi bile farklı. Ama hepsi de bizim su andaki evimizde küçük. Neredeyse 2 oda daha az bir ev veriyorlar. Biz de küçük metrekareyi kabul etmiyoruz. Sizce aynı metrekarede bir evi yapacak birini nasıl buluruz? 



Binaların da bir ömrü var. Ne yazık ki güçlendirme yapsanız da ömrünü tamamlamadan yıkıp yeniden yapmak gerekiyor. Ama sunu da söylemek gerekir ki her bina için ömrünü tamamladığı için değil rant kapısı gibi görüldüğü için de yıkım karan çıkabiliyor. Ne yazık ki, evinizin müteahhide bu işi yapmak için bir ev parası vermediğiniz sürece, aynı metrekaredeki bir evi yaptırmanız mümkün değil. Oradaki matematiksel hesap, evin fiyatını korumak üzere yapılıyor. Eski 300 metrekarelik bir evin yeni 250 metrekarelik bir evden daha ucuz olacağı gibi bir matematikle. Size en şiddetli tavsiyem, sadece metrekare hesabına değil, evin iyi tasarlanmasına, ölü metrekarelerle büyütüleceğine, doğru planlamayla kullanılabilir bir alan yaratılmasına dikkat edin. 




Ceren KUMBASAR/Cumhuriyet


Geri Dön