29 / 03 / 2024

Binalarda ısı pay ölçer sistemi zorunlu mu?

Binalarda ısı pay ölçer sistemi zorunlu mu?

Binalarda ısı pay ölçer sistemi zorunlu mu?: 2 Mayıs 2012 tarihinden itibaren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile ısı pay ölçer kullanımı merkezi sistem ile ısınan binalarda zorunlu hale getiriliyor...




Binalarda ısı pay ölçer sistemi zorunlu mu?


Binalarda ısı pay ölçer sistemi zorunlu mu? sorusuna 2 Mayıs 2012 tarihinden itibaren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile ısı pay ölçer kullanımı merkezi sistem ile ısınan binalarda zorunlu hale getiriliyor cevabı veriliyor. Ancak bu zorunluluk herhangi bir cezayı da beraberinde getirmiyor. Merkezi sistemle ısınan binaların ısı pay ölçer sistemine geçmediği takdirde ceza uygulanacak konusunu bu işi yapan firmalar ortaya atıyor. Halbuki kanun kapsamında herhangi bir cezasının bulunmadığı görülüyor.


Binalarda ısı pay ölçer sistemi zorunlu mu? sorusuna 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında getirilen bir zorunluluk getiriliyor. Ancak kanun kapsamında ceza ile ilgili bir hüküm bulunmuyor. Kanun yalnız şikayete bağlı bir durumdan dolayı sulh hukuk mahkemelerine başvurulabileceğini söylüyor. Örneğin merkezi sistem ile ısınan bir binada oturduğunuzu farz edelim. Yönetim ısı pay ölçer sistemini taktırmıyorsa, siz bu husus ile ilgili sulh hukuk mahkemesinde dava açabiliyorsunuz.


Merkezi ısıtma ile ısınan binalarda ısı pay ölçer sistemi kullanıldığı zaman her daire kullandığı kadar enerjinin bedelini ödüyor. Pay ölçer cihazı ile her dairenin ne kadar kullanıldığı belli oluyor. Termostatik vana sayesinde getirilen 15 derece zorunluluğundan dolayı odanın ısısı 15 derecenin altına düşmüyor. Onun dışında ne kadar sıcaklıkta kalmasını dilerseniz termostatik vana ile ayarını kendiniz sağlayabiliyorsunuz.



Faturayı azaltmanın yöntemi!
Kamu konutlarında oturanların ödeyeceği yakıt bedelleri belirlendi!
Isı pay ölçer cihazı!
Pay ölçer sistemi nasıl çalışır?
Binalarda ısı pay ölçer sistemi!
5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön