19 / 04 / 2024

Binalarda ortak alanlar tüm kat maliklerin malıdır!

Binalarda ortak alanlar tüm kat maliklerin malıdır!

Tamer Heper, Posta Gazetesi'ndeki bugünkü köşesinde 'İhtilaf iyi şey değil' başlıklı yazıyı kaleme aldı. Apartmanımızın altında ortak alan olarak bulunan boş bir saha var. Aslında zamanında araç park alanıydı ama teknik nedenlerle kapatılması gerekti...



Apartmanımızın altında ortak alan olarak bulunan boş bir saha var. Aslında zamanında araç park alanıydı ama teknik nedenlerle kapatılması gerekti. Bir ara kat maliklerinden birkaçı kiraya verdi, itirazım üzerine engellendi. şžimdi ben eski eşya koymak istiyorum onlar da bunu engelliyor. Benim burada hakkım var mı yok mu • S.O.

Binalarda ortak alanlar tüm bağımsız bölüm maliklerinin malıdır. Ancak bu yerler amacına uygun kullanılabilir. Örneğin bahçe ortak alandır ama bahçe olarak kullanılacaktır otopark yapılamaz. Otopark ortak alandır ama eski eşya deposu yapılamaz. Sizin binada otopark olarak görünen alan otopark olarak kullanılamıyor olabilir ancak projede halen otopark görünüyor ise depo olarak kullanılamaz. Sizin eski eşya koymanız için bu yerin tüm kat maliklerinin ortak rızası ile depo vasfına dönüştürülmesi lazım. Yani birlikte yaşamda ferdi hareket kolay değil, toplu yaşama disiplin ister. Bu disiplin şartken Kat Mülkiyeti Kanunu'nda 2007'de yapılan değişiklik disiplini sarsıcı anlam taşıdı ve ihtilafları körükledi. Siz siz olun ihtilafa girmeyin. Düşünün ki bir zaman çatı ortak yer denildi çatıya sayısız televizyon anteni dikildi, kat malikleri birbirine girdi. Hiç çatı anten sahası olabilir mi Bunun sonuçlarını düşünmek o kadar zor mu Ama oldu. şžimdi de binaların cephesinde anten ormanları görüyorum, hepsinin sökülmesi lazım. Toplu yaşam sadece disiplin değil bir de fedakarlık ister. Buna mecburuz.
Posta/Tamer Heper


Geri Dön