19 / 04 / 2024

Binaların dış cepheleri estetik doku korunarak iyileştirilecek!

Binaların dış cepheleri estetik doku korunarak iyileştirilecek!

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın altını çizdiği ' medeniyet şehirleri ' tasavvuru için yeni adımlar atacak. Hazırlanan ' Görüntü Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ' belediyelerle işbirliği halinde yürütülecek...



'Medeniyet şehirleri' vizyonunda dev adım... Çevre Bakanlığı kolları sıvadı, binaların dış cepheleri estetik doku korunarak iyileştirilecek. Çanak anten, tabela kirliliği tarihe karışacak.



ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın altını çizdiği 'medeniyet şehirleri' tasavvuru için yeni adımlar atacak. Hazırlanan 'Görüntü Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği' belediyelerle işbirliği halinde yürütülecek.  


RENK, ŞEKİL, BOYUT KRİTERİ: 


- Her türlü reklam ve tanıtım aracı, şehrin estetik ve mimari dokusunu bozmayacak. Konum, renk, şekil ve boyutlar, yetkili idarelerce belirlenecek. 

- Belediye ve il yönetimleri, ruhsat 

verirken, mutlaka 'görüntü kirliliği' kriterini de göz önünde bulunduracak. 


YÖRE MİMARİSİ GÖZETİLECEK: 


- Reklam araçlarında, yörenin mimari dokusuna uygun malzemeler kullanılacak. n Konutlarda çatılara hiçbir şekilde tanıtım aracı konulamayacak.


CEPHELERE 'BİR ÖRNEK' GİYDİRME: 


- Binalarda görünüm kirliliği yaratan uygulamalar giderilecek. n Ana caddedeki yapılarda ahenk amacıyla bina dış cepheleri aynı şekilde giydirilecek. 


ÇATILARA MERKEZİ ANTEN: 


- Bina dışlarındaki çanak anten, klima gibi unsurların görüntü kirliliği oluşturması önlenecek. n Çanak antenler merkezi hale getirilip çatıya yerleştirilecek. 


Kent kurulu geliyor


ÇEVRE Bakanlığı'nın çalışması kapsamında, il genelinde, kentsel tasarım rehberleri hazırlanacak. Yine bu çerçevede 'Kent Estetiği Koordinasyon Kurulları' oluşturulacak. 


Akşam 


Geri Dön