29 / 03 / 2024

Binalarınızın bakımları yapılıyor mu?

Binalarınızın bakımları yapılıyor mu?

Profesyonel Site Yöneticisi Zeynal Fırat, Türkiye'nin ilk ve tek emlak haberleri sitesi Emlakkulisi.com okurları için "bina bakımı" konulu yazı yazdı. İşte yazının detayları..



Kat mülkiyeti kanunu Mad 35-B Bendine göre yöneticinin görevlerinden olan. Ana gayrimenkulün gayesine uygun olarak kullanılması, korunması, bakımı ve onarımı için gereken tedbirlerin alınması diye ifade edilen kanun yöneticinin görevidir. Ancak sitelerde veya apartmanlarda daha çok aidatları sorgulandığından aşağıda yazdığım o madde ile ilgili soruların sorulduğunu pek zannetmiyorum. Aslında can ve mal güvenliğiniz için ödediğiniz aidatlardan daha önemli olan bu ekipmanlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz.


1.    Asansörler 
2.    Isıtma Kazanları
3.    Jeneratörler 
4.    Hidrofor ve Su Depoları
5.    Elektrik Tesisatı ve Panoları 
6.    Yangın Söndürme Sistemi ve Acil Durum Sistemi 
7.    Duman ve Gaz Detektörleri 
8.    Sıhhi Tesisat 
9.    Kamera, Otomasyon ve Güvenlik Sistemleri
10.    Yangın Merpenleri ve Acil Çıkış Kapıları


Yukarıda belirttiğim ekipmanlara da bağlı olarak daha birçok makine ve teçhizatlarına da olduğu unutulmamalı, bu ekipmanlardan biri arızalanırsa veya görevini tam anlamıyla yapmazsa birçok sorunu da beraberinde getirir. Ve son yazdığım yangın merpenleri ile acil çıkış kapıları eğer işlevselliğini tam olarak yapmıyor ise diğer tüm sistemler çalışsa dahi hiçbir anlam ifade etmez. Örnek: Bir yangın esnasında yangın söndürme sistemi devreye girdi, duman detektörü ikaz veriyor, acil durum sistemi devreye girerek elektriği ve gazı kapattı, asansörler kendini iptal etti, jeneratörler sistemini kapattı yani anlayacağınız tüm sistem hatasız çalışıyor ancak bu sırada tahliye için yangın merpenleri yönetmeliğine uygun yapılmamış acil çıkış kapıları kilitli veya yangına uygun değil ise tüm sisteminiz çalışsa bile hiçbir işe yaramaz. Kat maliklerinin her yıl yaptığı olağan kurulda yönetimin veya yöneticinin bir faaliyet raporu hazırlaması ve bu raporu tüm kat maliklerine okuyarak yada adreslerine gönderdiği tebligatları içine koyarak herkesi bilgilendirmesi gerekiyor ama çoğu sitede bu uygulamanın yapılmadığı görülüyor kat maliklerinin bu konuda hassasiyet göstererek can ve mal güvenlikleri için yönetimden veya yöneticiden yapılan işler ile ilgili bir rapor istemesi gerekli. Ayrıca ilgili kurum ve kuruluşların apartman ve siteleri bu konular ile ilgili daha sık ve detaylı denetimler yaparak doğması olası bir hasarı da engellemiş olurlar.

 

Yönetici seçimleri yanlış mı?

 


Geri Dön